Kako se bere lešnik i šta posle berbe?

Аутор: dzonioff
2,7K посета

U zavisnosti od sorte i područja gajenja, berba lešnika se obavlja od kraja jula do početka septembra meseca. Plodovi leske su zreli i spremni za berbu kada promene boju, kupula-omotač se sasuši, a oni lako iz nje ispadaju na zemlju. Kako je navela prof. dr Evica Mratinić, u priručniku koji se odnosi na tehnologiju proizvodnje leske, kako svi plodovi na stablu/žbunu ne sazrevaju istovremeno, berbu leske je poželjno vršiti u dva navrata, naročito, ako se obavlja mašinski, pomoću tresača. Prerano obrani plodovi gube na kvalitetu, jer im jemanji radman, jezgra je smežurana i postaje žilava.

Najbolji kvalitet plodovi imaju u punoj zrelosti, kada se povećava količina oleinske kiseline, od koje zavisi aroma. Na manjim površinama, berba lešnika se još uvek organizuje ručno i sakupljanjem otpalih plodova, što je sporo i skupo. Po navodima mnogih autora, jedan radnik za 8 sati može da sakupi od 20 do 60 kg lešnika, što cenu ovakvog načina berbe čini većom za 10 – 20 % od berbe lešnika mašinskim putem. Zato se na velikim plantažama koriste dve mašine za berbu lešnika: jedna – tresač, kojom se plodovi otresaju sa stabla/žbuna, i druga sakupljač plodova, kojom se plodovi sakupljaju sa zemlje.

Izovr: Agrobiznis magazin, januar 2018.

www.agrobiznis.rs 

O lešniku možete čitati i na ovim linkovima:

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3424-strucnjaci-savetuju-zasto-treba-da-gajite-lesnik

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3306-pazite-u-sta-cete-posaditi-lesku

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3186-koje-sorte-leske-odabrati

Srodni tekstovi