Kako prodati cveće u doba Covid 19

Аутор: dzonioff
341 посета

Cveće je veoma tražena roba u ovo doba godine kada svi žele da ukrase bašte i balkone. Tako je u redovnim okolnostima. Situacija je sada malo drugačija, jer je zatvaranje pijaca pogodilo i uzgajivače cveća koji su svoju robu uglavnom tu plasirali. Posetili smo jednu porodicu u opštini Blace koji ima tri plastenika i u kojima uzgaja cveće.

Porodica Antić iz sela Stubal kod Blaca cvećarstvom se bavi dve decenije. U posao su pored novca utkali ljubav što im je omogućilo da budu prepoznatljivi i steknu stalne mušterije. Dragana Antić iz sela Stubal kod Blaca: “Interesovanje je veliko, jeste veliki trud, rad, puno odricanja, puno uloga, ali ljubav prema cveću je nešto što bi nas vezalo”

Zatvaranje pijaca gde su Antići uglavnom plasirali svoju robu otežavajuća je okolnost zbog koje bi celokupan ovogodišnji trud mogao da im se ne isplati. Oni koji ih poznaju dolaze kod njih da kupe cveće, ali je to nedovoljno.

Dragana Antić iz sela Stubal kod Blaca: “Komšije kupuju cveće, kupuju i ostale mušterije, jer znaju nas godinama, tako da računam da ćemo bar da prepolovimo ili bar da trećinu ostvarimo nekog prihoda. Inače, ako se nastavi ovako, ne znam koliko ćemo da imamo računa uopšte u tome”.

Nebojša Antić iz sela Stubal kod Blaca: “Računao sam da će ove godine biti bolje, ne nadajući se ovom problemu, pa smo malo i povećali proizvodnju. Međutim, ovaj virus iznenada koji verovatno niko nije očekivao, on nas je, zatečen sam, tako da imaću znači, kažem, problema sa prodajom gde će to mene kao jednog malog proizvođača puno zaustaviti”.

Za Antiće radni dan u novonastaloj situaciji od 5 ujutru do 5 sati po podne je kratak jer imaju i voćnjake u kojima sada dosta toga treba obaviti. Priroda, kažu, ne zna za vremenska ograničenja i probleme sa kojima se susreću oni koji žive od njenih plodova i kojima je više nego ikad potrebna podrška države. Najvažnija u svemu je ljubav, a za ovu blačku porodicu to su prelepi cvetovi koje su svojim zalaganjem i dugogodišnjim iskustvom proizveli.

Izvor: RTS 

Srodni tekstovi

Оставите коментар