Kako povezati male poljoprivrednike sa velikim izvoznicima i trgovinskim lancima?

Аутор: dzonioff
389 посета

„Dan dobavljača“ u sferi agrobiznisa i prehrambene industrije, koji organizuje Razvojna agencija AP Vojvodine uz podršku Pokrajinske vlade održan je juče. Cilj manifestacije je okupljanje malih i srednjih preduzeća iz agrobiznisa i njihovo povezivanje sa velikim izvoznicima i trgovinskim lancima, i stvaranje mogućnosti da uđu u lanac dobavljača. Ovu jedinstvenu manifestaciju otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.

„Proizvođačima u sferi poljoprivrede to omogućava kontinuiran plasman proizvoda, a sa druge strane velikim trgovinskim lancima i izvoznicima omogućava kontinuirano snabdevanje proizvodima, sirovinama i repromaterijalom“, kazao je potpredsednik Milićević.

Naglasio je da se kroz ovo umrežavanje postižu dva krupna efekta – povećanje izvoza i sveukupno povećanje proizvodnje u poljoprivredi.
„Razvojna agencija Vojvodine je pronašla dobar model da napravi sponu između malih proizvođača i velikih izvoznika i trgovinskih lanaca“, naglasio je potpredsednik Milićević i dodao da će RAV u narednih nekoliko meseci predstaviti analizu uspešnosti danas održanih sastanaka.Milićević se osvrnuo i na rezultate spoljnotrgovinske razmene u prva dva meseca 2019. godine, koja je u Vojvodini dostigla cifru od 1,9 milijardi evra, odnosno rast od preko 14 odsto.

„To govori o dobrim trendovima u srpskoj ekonomiji i da smo na dobrom putu“, kazao je Milićević i dodao da je u rastu bruto domaćeg proizvoda u Srbiji od 4,4 odsto, poljoprivreda učestvovala sa trećinom.

Prema Milićevićevim rečima dobrim ekonomskim pokazateljima doprinela je i Pokrajinska vlada kroz razne podsticaje i subvencije.

„Preko Razvojne agencije Vojvodine će blizu milijardu dinara biti plasirano direktno u subvencije, što u nova radna mesta, što u nabavku nove opreme. To znači više od 2000 otvorenih novih radnih mesta, odnosno da je na taj način indukovano oko 50 miliona evra investicija u samim kompanijama“, istakao je Milićević.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj je naglasio da se broj učesnika na „Danu dobavljača“ stalno povećava, te da je danas za preko 130 kompanija organizovano više od 600 sastanaka.

Manifestaciji „Dan dobavljača“ prisustvovali su i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/naslovi/milicevicdan-dobavlaca-doprinosi-rastu-izvoza-u-agraru-09-04-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар