Kako povećati prinos trešanja?

Аутор: dzonioff
697 посета

U voćnjaku Agrodunava u Karavukovu branje trešanja je u punom jeku. Mada ova godina nije naklonjena voćarima, zbog kasnih mrazeva i sadašnjeg kišnog perioda, u Karavukovu su zadovoljni.

Rezultat od 17 tona po hektaru postignut 2016. godine na oglednom polju trešnje teško je ponoviti, ali ovogodišnji rod takođe je dobar i u Agrodunavu koji ima 10 hektara trešnje u punom rodu i mladi zasad na još 10 hektara su prezadovoljni, jer trešnju je bilo teško sačuvati. Celokupan rod se pregleda, radi se kalibracija i samo najkvalitetnije trešnje se pakuju i prodaju supermarketima.

– Solidno izgleda, s obzirom kakva je godina. Pre ovih kiša bilo je jakih mrazeva, koji su trajali jako dugo, bila je velika borba sa mrazem, uspeli smo da sačuvamo dobar deo roda. Jedna sorta je stradala, očigledno osetljiva na mraz. Ove druge su sasvim solidno rodile. Sada nas ometaju i ove kiše svakodnevne – kaže Stevan Stanojković, direktor ZZ Agrodunav.

– Ovaj zasad kao i ogledni voćnjak PSS je specifičan po tome što je zastupljeno šest sorti, koje imaju različito vreme cvetanja, pa samim tim i različito vreme sazrevanja pa je zaštita morala da se usmeri i na to – kaže Tatjana Veselinović, koordinator prognozno izveštajne službe PSS Sombor.

Dodaje da su pored toga u zasadu imali i bumbare, pa su izbor fungicida suzili i vodili računa o fungicidima koji mogu da se koriste u zasadima gde su zastupljeni bumbari.

– S obzirom na to da smo jedan od regionalnih centara prognozno izveštajne službe, a ovaj voćnjak je jedan od punktova u kojim pratimo bolesti na zasadima trešnje, pa u njima imamo meteorološku stanicu koja služi za prikupljanje svih meteoroloških podataka i sve feromonske klopke koje nam služe za praćenje svih štetnih organizama u ovim zasadima – dodala je.

Prvi savremeni voćnjak zasadila je na jednom hektaru Poljoprivredna stručna služba Sombor 2012. godine, zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Nakon tri godine zasađen je još jedan hektar i danas je trešnja najprepoznatljiviji proizvod Karavukova.

– Mi sada imamo na našem oglednom polju osam sorti i ove godine već smo dobili jedan benefit od toga, jer ne sazrevaju u isto vreme, tako da ćemo imati možda čitavih 30 dana berbu. Možemo sa manjim brojem kvalitetnih radnika to da oberemo i drugačije se odnose prema niskim temperaturama. Mi smo imali u fazi cvetanja nekoliko dana sa minus sedam i pored antifrost sistema i zadimljavanja došlo je kod određenih sorti do značajnog umanjenja. Naročito je stradala kordia, ali na primer sorta ferovia će biti za berbu za desetak dana. Ona je mnogo bolje podnela – kaže Vladimir Sabadoš.

Kvalitet, količina i kontiuitet su osnovni parametri da bi trešnja našla put do kupaca. Ovde kažu da su sve to postigli, ali i da tako moraju i da nastave, jer u voćarstvu greške se skupo plaćaju.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2911360/dobar-rod-tresnje-u-karavukovi-u-uzgoju-pomazu-i-bumbari

Srodni tekstovi

Оставите коментар