Kako je srpska sorta grožđa dospela u turske vinograde?

Аутор: dzonioff
789 посета

Kadarka, autohtona srpska i balkanska sorta vinove loze, blizak genetski srodnik prokupca, našla je svoj put do Turske i trakijskih vinograda na obroncima planine Strandža. Na tom izvanrednom teroaru nalaze se vinogradi, sada već u svetu čuvene vinarije Chamlija iz kojih dolaze vrhunski papaskarasi, upečatljivi i mineralni beli sovinjon, autohtoni narindže, kao i čitava plejada odličnih vina od bordovskih sorti.

Mustafa Čamlidža, vlasnik vinarije, rado sadi i autohotone sorte sa celog Balkana, a za kadarku kaže da će prva vina od nje na tržištu biti verovatno za nekih pet godina. Nada se da će se u njegovim vinogradima naći i prokupac, koji ovog puta, zbog administrativnih prepreka, nije uspeo da nabavi za sadnju.

Sa dolaskom kadarke iz Srbije takođe je bilo poteškoća, a u celom poslu Mustafi su pomogli Bojan Vukmirica i Saša Čolić iz Srbije.

– Sve je počelo kada se 2012. godine pojavio naučni rad u kojem smo saznali da su prokupac, papaskarasi i kadarka zapravo deda, sin i unuk. Počeli smo da tragamo za loznim kalemovima prokupca i kadarke, a tu mi je pomogao Bojan Vukmirica, povezavši me sa Sašom Čolićem iz kompanije Agroplanta. Poručili smo kadarku, ali na kraju leta 2019. godine, Bojan mi je napisao da je leto bilo veoma loše i da su izgubili veliki broj loznih kalemova. Rekao sam da ćemo raditi sa onim što imamo i započeli smo administrativnu proceduru uvoza, ali ni turske ni srpske vlasti nisu umele da dovrše postupak. Proces je zastao zbog dokumenata u kojima je trebalo da srpske vlasti pokažu da su u pitanju mladice kadarke sa sertifikovanim poreklom. Srbija je, nažalost, odbila da izda takav dokument – govori Čamlidža i dodaje da je potom pronađen zaobilazni način za sertifikaciju na turskom tlu.

– U martu ove godine, Turska je konačno izdala dozvolu za uvoz kadarke, ali je već počelo zatvaranje granica usled pandemije. Odmah sam organizovao vazdušni transport po tri puta većoj ceni, i za samo 24 sata kadarka je prispela na aerodrom u Istanbulu. Mesec dana smo čekali na rezultate testiranja mladica na prisustvo virusa i drugih kontaminirajućih supstanci. Pandemija je prouzrokovala to da su laboratorije radile brzinom puža. Kada smo dobili negativne rezultate, bio sam presrećan. Uspeli smo, a to je najvažnije! Želim da se još jednom zahvalim Bojanu i Saši na izvanrednom materijalu koji odmah počinjemo da sadimo – navodi Čamlidža.

Kaže da ne očekuje nikakve posebne izazove pri sadnji i uzgoju kadarke:

– Kadarka ima slične karakteristike kao papaskarasi i ne verujem da će biti ikakvih problema. Želimo da primenimo naše vinogradarske i vinarske metode u radu sa njom. Verovatno ćemo imati mnogo čokota kadarke!

Veliki turski vinar kaže da je kadarka istinska regionalna sorta sa divovskim potencijalom.

– Ako uzmete u obzir to da kadarka raste u svim balkanskim zemljama osim, možda, Grčke, jasno je da je u pitanju prava balkanska sorta. Pošto znamo da se tržište okreće vinima „lakšeg“ tela, sa manjim procentom alkohola i sa začinskim notama, mislim da je ovo sjajna prilika za Balkan. Kadarka je sorta koja se lako može izvoziti, pod uslovom da se od nje pravi kvalitetno vino – zaključuje.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2861769/kadarka-iz-srbije-zasadjena-u-turskoj

Srodni tekstovi

Оставите коментар