Kako izgleda uzgoj salate na 14 spratova

Аутор: dzonioff
694 посета

Nova vertikalna farma, nedavno ovorena u okolini Kopenhagena, uskoro će proizvoditi 1.000 metričkih tona povrća godišnje.

Najveća vertikalna farma u Evropi zajedničko je delo danskog startapa Nordic Harvest i tajvanske kompanje YesHealth Group, specijalizovane za projektovanje i izradu tehnoloških vertikalni uzgoj povrća.Povrće se gaji na policama poređanim na 14 nivoa, koje pokrivaju prostor od 7.000 kvadratnih metara.Uzgoj je upotpunosti zasnovan na principu hidroponije, veštačke metode gajenja biljaka kod koje se koristi pesak umesto zemlje, u kombinaciji sa vodom kojoj se dodaju odgovarajući hranljivi sastojcima, dok svetlost obezbeđuju posebne LED lampe.Ceo proces ne zahteva upotrebu nikakvih pesticida, dok električnu energija za celu farmu obezbeđuju savremeni vetrogeneratori što ceo proces čini potpuno ugljenično neutralnim. Za setvu povrća, nadgledanje i kontrolu useva zaduženi su automatizovani roboti.

Kada, tokom sledeće godine, počne da radi u punom kapacitetu, farma će biti u stanju da obezbedi 15 proizvodnih ciklusa povrća godišnje, i to bez upotrebe plodne zemlje i prirodnog svetla, piše Futurism.

Danska kompanija ističe da bi brojne masivne stare hale mogle biti upotrebljene za postavljanje vertikalnih farmi i proizvodnju zdrave i sveže hrane. Tvrde da bi vertikalne farme koje bi zauzimale površinu od 20 fudbalskih igrališta mogle da proizvedu dovoljno hrane za celu zemlju veličine Danske.

izvor:https://www.telegraf.rs/hi-tech/zanimljivosti-hi-tech/3275314-zelena-salata-vertikalna-farma-hrana-za-buducnost?utm_source=timeline&utm_medium=najnovije&utm_campaign=timeline&utm_content=jetset

Srodni tekstovi

Оставите коментар