Kakav će biti rod i kvalitet dunje?

Аутор: dzonioff
614 посета

Kao i gotovo sve voćne vrste, i dunja je ove godine pretrpela velike štete od prolećnog mraza. Rod je, kako sada izgleda, umanjen za 40 do 50%, posebno u ravničarskim krajevima. Potvrđuje to Sava Radišić, jedan od većih proizvođača ovog plemenitog voća u Banatu.

– Dunji ni leto baš nije išlo na ruku. Dva – tri kišna perioda u junu i julu pogodovala su razvoju bolesti u voćnjaku. Mi smo radili svu potrebnu zaštitu i spasili je, posebno od ervinije, koja je za dunju pogubna. Rod jeste umanjen, ali je zato plod izuzetno kvalitetan – ističe Radišić.

Radišići u svom voćnjaku imaju 3.400 stabala dunje. Najveći deo roda prodaju velikim kupcima, jer se dunja traži najviše za rakiju.

– Prošle godine dunja koja je, kako mi kažemo, brana redom, dostizala je cenu od 40 do 50 dinara za kilogram. Verujem da će ove godine moći da stigne i do 60, jer je neće biti previše. Još je bolja cena kada se bere ručno i prodaje na gajbe, ali za to je potrebna radna snaga, do koje se danas ne dolazi lako. Još nismo odlučili kako ćemo raditi ove godine – kaže Radišić.

Berba dunja, u zavisnosti od vremenskih prilika, može da se otegne i na 45 dana.

– Nekad plodovi počnu da otpadaju i krajem septembra, ali kada je jesen kišovitija i hladnija, može da se bere i krajem oktobra. To je nezahvalno prognozirati – navodi Radišić.

A na pitanje, da li je dunja voćna vrsta od koje može najviše da se zaradi, pa i obogati, Radišić se smeška.

– Kod svake voćke vas čeka neka „krivina“. Tako i kod dunje. Ljudi pomisle, kad pročitaju takve naslove, da je zarada iza ćoška. Dunja je vrlo, vrlo zahtevna voćka. Mi imamo sreću da imamo svoj rasadnik i svoje sadnice, pa lako dopunjujemo prazno mesto kad se drvo osuši. Onome ko sadnice treba da kupuje i stalno zanavlja voćnjak, to je već problem. Dunja je osetljiva, ervinija zna da uništi ceo zasad. Jeste lakša za prodaju, ali ako bi je bilo mnogo, padaće joj cena, kao što se to desilo sa jabukama. Proletos su mi nudili jabuku za rakiju za četiri – pet dinara. To je katastrofa. Svakom bih savetovao da se prvo dobro raspita, pa tek onda krene u investiciju – zaključuje Sava Radišić.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2981231/prolecni-mraz-umanjio-rod-dunje-u-banatu-ali-plod-izuzetno-kvalitetan

Srodni tekstovi

Оставите коментар