Kada je pravo vreme za zimsko tretiranje voća

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Poštovani voćari i vinogradari, u većini intenzivnih zasada zavšrena je zimska rezidba, nakon koje će se obaviti zimsko tretiranje biljaka. Rezidbom uklanjamo stare, trule i polomljene grane i kao i višak grana u krošnji, čime ćemo omogućiti bolje prodiranje preparata do svih nadzemnih delova biljke.

KADA?

Zimsko prskanje voća i vinove loze – „plavo prskanje“, bakarnim preparatima je glavna preventivna mera zaštite kojom suzbijamo čitav niz bolesti voća i vinove loze u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Preporuka je da se plavo prskanje obavi već u jesen nakon opadanja lišća ili dva puta tokom zime a najkasnije do početka vegetacije. Prskanje treba da bude temeljno kupanje voćaka, uz što veći utrošak vode. Mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu biljku, do najtanjih grančica na kojima se nalaze jaja mnogih štetočina, (biljne vaši, grinje, lisne buve, jabukin smotavac i dr.). Takođe, mlaz tečnosti treba da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospelo u pazuhe pupoljaka i sve pukotine i neravnine kore. Prskanje treba vršiti po relativno tihom vremenu i na temperaturi vazduha iznad 5 °C, i može se obavljati sve do bubrenja pupoljaka (do roze pupoljka).

ZAŠTO?

Primenom fungicida na bazi bakra suzbijamo ekonomski najznačajnije bolesti koje prezimljuju na grančicama, u kori ili ispod ljuspica pupoljaka zaraženih stabala.

dipl. inž. Dalibor Juraš, konsultant za zaštitu bilja

SAVETI: Kako zaštititi lesku od bolesti i štetočina? 

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/zastita-bilja/item/3046-saveti-kako-zastititi-lesku-od-bolesti-i-stetocina

Srodni tekstovi

Оставите коментар