Još jedan proizvod za zaštićenim geografskim poreklom

Аутор: dzonioff
375 посета

Futoškom kupusu i fruškogorskom lipovom medu pridružila se i begečka šargarepa, kao treći proizvod na području Novog Sada sa zaštićenim geografskim poreklom.

Taj novi novosadski brend predstavili su juče u Gradskoj kući član Gradskog veća zadužen za privredu Milorad Radojević, Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Zadruge „Begečki povrtari“ Goran Zec i Janko Medveđ, jedan od najvećih proizvođača šargarepe.

– Pre godinu dana u razgovoru sa proizvođačima, na inicijativu Gradske uprave za privredu, pokrenuli smo postupak zaštite geografskog porekla begečke šargarepe – istakao je Radojević i dodao da se u taj proces uključila i zadruga „Begečki povrtari“, pa je saradnja krunisana sertifikatom.

Proizvođači će, kako je dodao, sada biti prepoznatljiviji na tržištu, a potrošači će lakše moći da dođu do kvalitetnijeg proizvoda.

– Novi Sad je postao jedan od gradova sa najviše zaštićenih proizvoda – rekao je Branislav Raketić i dodao da se sertifikacijom garantuje da ti proizvodi potencijalno ne budu predmet zloupotrebe.

Direktor Zadruge „Begečki povrtari“ Goran Zec naglasio je da taj proces ne bi bio moguć bez velike podrške Grada.

– Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske karakteristike odnosno ukus, boja, miris i oblik. Kao proizvođači smo dokazani na domaćem tržištu, ali ćemo raditi na priznavanju u evropskim okvirima, jer je 70 odsto naše proizvodnje prisutno u Evropi.

Izvor: www.naslovi.net

Da li znate gde se uzgaja najljuća paprika na svetu?

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/ratarstvo-i-povrtarstvo/item/3389-da-li-znate-gde-se-uzgaja-najljuca-paprika-na-svetu

Srodni tekstovi

Оставите коментар