Jagoda rađa i u novembru!

Аутор: dzonioff
1,K посета

Sezona jagoda na severoistoku SAD obično traje samo četiri do šest nedelja, a istraživači iz Nju Hempšira su našli način kako da sezonu berbe višestuko produže.

Tako će sezona trajati sve do pred kraj novembra.

Stručnjaci sa Univerziteta Nju Hempšira uspeli su da postignu da jagode rađaju čak 19 nedelja. 

Oni jagode gaje u posebnim, niskim plastenicima, uz samo tlo. 

Utvrdili su i da taj metod znatno povećava procenat tog voća tržišnog kvaliteta – sa 70 na 83 odsto roda. 

Taj probni metod Eksperimentalne poljoprivredne stanice Nju Hempšira (New Hampshire Agricultural Experiment Station) deo je većeg posla, u nekoliko savezih država SAD, za gajenje jagoda i drugog jagodičastog voća u posebnim, zaštićenim uslovima. 

U tom poslu je Univerzitet Nju Hempšira zadužen za poboljšanje kvaliteta ploda i za utvrđivanje uloge trajno rađajućih sorti jagoda u produžavanju berbe na skoro pet meseci godišnje.

Izvor: www.b92.net

Jagode iz saksije! 

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/2891-jagode-iz-saksije

Srodni tekstovi