Izraelska revolucija – dronovi beru voće

Аутор: dzonioff
1,3K посета

Revolucija u voćarstvu dolazi iz Izraela i narednih godina mogla bi iz korena da promeni način berbe voća i drastično smanji troškove. Izraelski inženjer i naučnih iz oblasti robotike Janiv Maor osmislio je dron koji bere voće, a potom ga slaže u specijalne kontejnere. Leteći berači, kako su ih nazvali umnogome olakšava berbu, smanjuje potrebu za sezonskim radnicima i štedi vreme i novac voćarima. Za razliku od radnika  dron je u mogućnosti da obere voće i sa najviših grana i vrhova drveća, pa bi svaki plod bio iskorišćen. Dron može da bere bilo koju vrstu voća od jabuka do pomorandži, limuna i avokada bez ikakvog oštećenja plodova.

Leteći berači

Iza ovog revolucionarnog otkrića stoji Tevel Aerobotics Technologies, odnosno generalni direktor i osnivač ove kompanije inženjer Janiv Maor. Sve je počelo kada je on pre više od deset godina na izraelskoj televiziji video prilog o nedostatku sezonskih berača i došao na ideju da kreira ovakvu vrstu robotske pomoći u poljoprivredi. Međutim, bilo je potrebno da prođe čitava decenija tehnološkog napretka kako bi ovu svoju smelu ideju i sproveo u delo, a leteći berači postali stvarnost.

– Danima sam osmišljavao i dizajnirao dronove, a potom ih testirao u sopstvenom dvorištu na drveću pomorandži. Posle više od šest godina mukotrpnog rada konačno sam uspeo da konstruišem i izradim prototip koji je zadovoljavao sve potrebe voćara. Bilo je potrebno još četiri godine da sve do dovedem do savršenstva i konstruišem prvu leteću flotu dronova berača -ispričao je Maor za izraelske medije.

On je pod svojim imenom registrovao ukupno osam modela letećih berača i tvrdi da se uloženi novac za kupovinu drona voćarima vraća za samo tri nedelje. Osim kao berači ovi robotski pomoćnici mogu da obavljaju i druge zadatke, poput proređivanja krošnji i orezivanja voća čime se troškovi proizvodnje dodatno smanjuju. S druge strane ne samo što štede na vremenu i ljudstvu, ovi roboti su u stanju da potpuno oberu kompletno drvo čime se na nulu smanjuju procene industrijskih stručnjaka koji su izračunali da oko 10 posto plodova ostane da truli na drveću ili odlazi na otpad jer nema dovoljno radnika da ih obere.

Kako funkcioniše berba?

Dronovi su u obliku diska i povezani sa platformom na zemlji koja je smeštena u vozilo koje se pomera po voćnjaku. Jedna platforma istovremeno kontroliše šest letelica, a berba se sprovodi  prema unapred pripremljenom planu, a podaci se jednostavno ukucaju u u softver za upravljanje. Svaka letelica povezana je sa platformom preko centralnog kabla kako bi se izbeglo brzo pražnjenje baterije u dronu.

– Na ovaj način na terenu uvek postoji izvor napajanja za robote. Svako kopneno vozilo sadrži šest letećih robota u obliku diska sa rukama koje nežno beru voće. Tim od dva tehničara kompanije prati svaku flotu raspoređenu na farme, ali planiramo da obučimo voćare da sami rade i upravljaju dronovima – rekao je Maor.

Svaki dron je opremljen hvataljkom na dodir i raznim „neuronskim mrežama“ koji im omogućava da svaki plod analiziraju iz različitih uglova prikupljajući precizne podatke o položaju i kvalitetu. Osim toga, specijalni kompjuter gotovo nepogrešivo računa i ključne podatke važne za berbu – gustina lišća drveta, zrelost ploda i mogućnost manevrisanja kako bi se dohvatio svaki pojedinačni plod. Sve to dron proračunava u deliću sekunde, a potom svojim pipcima povlači granu kako bi ubrao plod i potom ga nežno smestio u predviđeni kontejner na platformi. Kada se kontejner napuni jednostavno se isprazni i berba se nastavlja. Na ovaj način štedi se na vremenu, brže se obere više stabala, da ne pominjemo da roboti mogu da rade mnogo duže od ljudi bez potrebe za odmorom.

Tavelovi dronovi imaju šest stepeni slobode, odnosno pokreta što im omogućava veću preciznost prilikom berbe, a lebdeći iznad krošnje mogu da beru voće i do pet metara iznad zemlje. Analiziranjem video zapisa koji su prilikom berbe snimili dronovi došlo se do zaključka da nepogrešivo beru samo zrele plodove. Dok roboti rade sistem se neprestano ažurira, a voćar se obaveštava putem aplikacije na mobilnom telefonu koliko je kilograma voća ubrano i koliko je vremena potrebno da se završi berba.

Šta kažu voćari?

Leteće berače testirali su i izraelski voćari, a jedan proizvođač jabuka oduševljen je postignutim rezultatima.

– Berba je naporan sezonski posao. Beračima morate da obezbedite smešaj, hranu, zdravstveno osiguranje, prevoz i radne vize ukoliko sezonci dolaze iz druge zemlje. Naravno, uz to treba da im platite dnevnice koje nisu male. Kad sve saberete troškovi samo rastu. Uz pomoć ovih dronova bio bi rešen nedostatak radne snage. Ovo je naša budućnost – rekao je jedan uzgajivač jabuka koji je testirao leteće berače na svojoj plantaži na severu Izraela.

Nedostatak sezonskih radnika posebno je bio izražen 2020. jer sezonci nisu mogli da putuju zbog pandemije korona virusa. 

– Korona je definitivno pogurala sektor robotike. Ali čak i pre epidemije bilo je jasno da nema dovoljno sezonskih radnika za berbu – rekao je Maor.

On je naglasio da su njegovi dronovi za berbu još uvek u fazi testiranja, ali da očekuje da će vrlo brzo biti predstavljeni na globalnom tržištu. Inače, procenjuje se da sektor poljoprivredne robotike, vredan oko 4,6 milijardi dolara, raste više od 30 procenata svake godine. Prema prognozama narednih godina možemo očekivati još ovakvih revolucionarnih otkrića u agronomiji, koje bi poljoprivrednicima znatno olakšali rad na njivama i u voćnjacima, ali i smanjili troškove proizvodnje.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар