Izbegnite prepirke sa susedima i uredite baštu po svom ukusu

Аутор: dzonioff
714 посета

Svaku baštu treba urediti prema vlastitim ukusima i željama, koji su uvek različiti. Postoji mnogo načina da se bašta uredi na jednostavan i ne tako skup način. Na primer, lep travnjak podiže i vrednost nekretnine, ublažava zvukove i vrućinu te čini prostor oko kuće lepšim i prijatniji, a ograda je obično najpraktičnija opcija između dve bašte.

Bez obzira da li živite na selu ili u gradu, u kući ili zgradi, potrebno da je pre bilo kakvih promena porazgovarate sa komšijama o tome šta planirate da izmenite u svojoj bašti. Takođe, treba proveriti sa nadležnima da li je to dozvoljeno u određenim granicama (npr. visina ograde, blizina komšijskog dvorišta). Kada živa ograda gleda na trotoar, to ne predstavlja problem, međutim ukoliko se graniči sa komšijinim posedom, to može izazvati određene nesporazume koje je poželjno preduprediti.

Brzorastuće biljke predstavljaju idealno rešenje za sve one koji žele brzo da vide rezultat. Međutim, osim što intenzivno rastu, neke biljke se agresivno i nekontrolisano šire. Na primer, takve karakteristike ima brzorastuće žbunje (Ceanothus ,,Slava Versaja“, Hortenzije, Hypericum ,,Hidkot“, Lavatera ,,Barnsli“, itd.), kao i brzorastuće perene (npr. Achemilla mollis, Epimedijum (neke vrste), Euphorbia robbiae, Nepeta (macina trava)). Još jedna opcija je žbunje za mešovite ivice, lepog oblika, šarenog lišća i plodova u jesen (Philadelphus coronarius ,,Aureus“, Rosa rugosa ,,Schneezweg“, Viburnum opulus ,,Notkatov varijetet“, Weigela florida ,,Follis Purpureis“).

Sve je popularniji senoviti bambus (Fargesia murielae). Smatraju se najlepšim bambusom za oblikovanje ograde i zaštite od pogleda. Ubrajaju se u bambuse koji formiraju busenove i za koje nije potrebno ukopavati zahtevne barijere protiv širenja rizoma. Trebalo bi ih staviti na mesto koje će biti osunčano ili u polu senci. Kao i na položaju koji je zaštićen od vetra, u suvim područjima. Bambusu je poželjno obezbediti zimsku zaštitu lista, dok je još mlado drvo. Sečenjem pojedinih stabljika busenovi se mogu prorediti, ali to je proizvoljno. Na taj način se zaštita od pogleda reguliše, kao i gustina same ograde.

 Raste od 200 do 250cm uspravno, kompaktan je i ima busenove. Stabljika je žutozelena. List trajnozelen, kopljast i do 12cm, dakle dekorativan je i u zimskom periodu. Ovaj bambus je moguće upotrebiti za kućni vrt, japanski vrt, uz jezerce u bašti i sl.

Visoki šimšir (Buxus sempervirens ,,Arborescens“) je zimzeleni grm koji dobro podnosi orezivanje i pogodan je za kreativne vrtlare, takozvane ,,kipare“, odnosno za formiranje ograda koje će podsećati na zanimljive figure, sklupture i oblike. Trebalo bi ga postaviti na osunčano mesto, ali može biti i pod senkom. Raste od 100 do 150 cm, nema upadljiv cvet. List ovog grma je jajastog oblika, do 2 cm dužine, zimzelen ali je i otrovan. Može se još primeniti za kućni vrt, pejzažni vrt, ispašu za pčele, seoski vrt, a vrlo je lep i kao drvenasta biljka za gajenje u saksiji.

Čestim, kratkim orezivanjem se dobija gusto zatvorena živica – ograda. Podnosi i jako orezivanje radi podmlađivanja. Novi izdanci mogu stradati od mraza, tako da treba voditi računa o vremenu kada se orezuje.

Snažnija od sorte ,,Arborescens“ je ,,Handsworthiensis“ koja se vrlo često koristi za oblikovanje ograde u visini čoveka.

Ilustracija : Arborescens (levo) i  Handsworthiensis (desno)

U prodaji je novi broj Agrobiznis magazina, više informacija na linku: http://agrobiznis.rs/11-naslovna/121-agrobiznis-magazin-85 

Srodni tekstovi

Оставите коментар