Izaberite ružu za vaš vrt i posadite uz naše savete

Аутор: dzonioff
916 посета

Za retko koju kulturu se može reći da je kosmopolitska, ali poput vinove loze i vina ruža je takođe kultura koja se gaji na svim kontinentima, u svim vremenskim zonama i omiljen je cvet svih naroda. Njena istorija seže još u daleku prošlost, a najstariji podaci govore da je u SAD, u državi Kolorado, otkriven fosil ruže, star 35 miliona godina. Ruža je imala posebno mesto i u istoriji Egipta jer je pronađena u grobnicama faraona. Naime, Sveta ruža Abisinije je imala posebno mesto i nađena je u egipatskim grobnicama ispletena u vence koji su bili postavljeni na glave mumija.

U današnje vreme teško se može zamisliti vrt bez neke sadnice ruža. Pa po onoj narodnoj ,,Kako seješ, tako ćeš i žnjeti’’, tako i za ružu možemo reći – kako sadiš, tako će i cvetati. Nije važan period sadnje za ružu, bilo da je jesen ili proleće, bitno je da ne bude kasno. Jer ukoliko zakasnite sa sadnjom, na primer u jesen, biljka neće imati vremena da se oporavi. Tako da, koren strada od truleži, a nadzemni deo od mrazeva. Ako sadite u aprilu tada su sadnice već poterale, tako da je neophodno da ih orežete i često zalivate. Uz to, ovakve sadnice obično nisu imale dovoljno vremena da razviju svoj koren, tako da ih junska žega u ozbiljnoj meri može oštetiti bez obzira na vaše uporno zalivanje. Dakle, najbolji savet je da ruže sadite u jesen, po prestanku vegetacije, u oktobru do sredine novembra ili odmah posle prolećnih mrazeva.

Ukoliko ste ipak zakasnili za sadnju ruža i za to postoji rešenje. Nabavite sadnice u kontejnerima. Uz pojačanu negu, njih možete posaditi bilo kada tokom godine. U ovom slučaju, izuzetna pažnja posvećena je zalivanju i zasenjivanju.

Pre same sadnje, potrebno je pripremiti sadnice. Nikad ih nemojte vaditi sve, već jednu po jednu ili nekoliko komada u zavisnosti od toga koliko ste pripremili sadnih mesta.

Da bi ruža bila zdrava sa dugim izbojcima i krupnim i širokim grozdovima cvetova potrebno je izvršiti đubrenje. Možete ih koristiti odvojena ili spojena, a koriste se stajnjak, kompost, humus i druga organska đubriva. U smešu treba dodati i mineralna đubriva, obično je to NPK, a poželjno je uneti mikro elemente kao što su bor, magnezijum, gvožđe i cink.

Prihranjivanje ruže može biti u jesen ili proleće, u zavisnosti od vaših obaveza i mogućnosti. Dobro odnegovan bokor ruža može da ulepšava vaše dvorište 10 – 12 godina.

Što se tiče izbora sorti, možete pustiti mašti na volju i kombinovati različite boje. Među najpopularnijima su sledeće sorte :

  • Daniela – nežno roze
  • Little Buckaroo – boja krvi sa žutim srcem
  • Maidy – crveno bela
  • Orange Juwel – narandžasta
  • Rosmarin – srebrnasto žuta sa tamnim srcem
  • Sneprinsesse – čisto bela
  • White Gem – bela
  • Sonnenkind – zlatno žuta

Orange Melandina – narandžasto žuta.

Za ljubitelje simbologije značajno će biti da znaju šta ruža u simbologiji predstavlja, i njena boja.

Bela boja ruže predstavlja čednost, nevinost i čistotu. Povezuju je i sa venčanjem, a šaljete i poruku da nekoga poštujete. U buketu bela ruža simbolizuje pozdrav i uspomenu.

Žuta boja je simbol izobilja. U Viktorijansko doba, odnosno u vreme kraljice Viktorije, u drugoj polovini 20. veka, predstavljala je ljubomoru, a danas prijateljstvo. Ako je jaka boja žute, predstavlja toplinu i sreću. Žute ruže su idealne za pokazivanje privrženosti i prijateljstva.

Ružičasta ruža predstavlja otmenost i eleganciju, a možete je pokloniti recimo osobi kojoj se divite. Nju možete pokloniti i kada želite da iskažete svoju zahvalnost, i ona ima nežnije značenje od crvene.

Crvena ruža predstavlja u simbologiji lepotu i savršenstvo, ali i ljubav i romantiku. Iako mnogi veruju da paran broj cvetova treba nositi prilikom pogreba i sličnih životnih situacija, simbolozi kažu da 12 crvenih ruža predstavlja odličan način da pokažete osećanja nekoj za vas posebnoj osobi. Crvena ruža je poznata i kao simbol ljubavi i obavezno se poklanja na Dan zaljubljenih ili godišnjicu braka. Nećete pogrešiti ako crvene ruže poklonite nekome kome želite da čestitate veliki uspeh.

Ukoliko želite da istaknete nečiji entuzijazam, poklonite mu narandžaste ruže, ali imajte u vidu da ona može simbolizovati i strast i uzbuđenje. Dok boja breskva predstavlja izraz simpatije. Ukoliko se odlučite za ružu boje lavande, onda šaljete poruku da ste se zaljubili na prvi pogled.

Iako crna ruža ne postoji već je to tamno plava ili crvena. Ona simbolizuje smrt i opraštanje sa nekim. Tako da je prigodna za pogrebe, parastose i slično.

Srodni tekstovi

Оставите коментар