Inspekcija proverava magacine i hladnjače, a evo i zbog čega

Аутор: dzonioff
417 посета

Istražni postupci i rezultati ispitivanja zaraženih breskvi i nektarina, koje je nedavno ruska strana vratila Srbiji, biće završeni u toku sledeće nedelje, o čemu će biti obaveštene kolege u Rusiji, rečeno je Sputnjiku u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede.

Prvi odgovor im je već prosleđen, kažu u Upravi koja je u međuvremenu naložila detaljnu inspekcijsku kontrolu svih izvoznih objekata da bi se utvrdilo koji su magacini i hladnjače kontaminirani kako bi se obavila njihova dekontaminacija.

Kontroliše se, takođe, i mesto proizvodnje. Svim izvoznicima čije su pošiljke breskvi i nektarina bile zaražene gljivicom monolinijom zabranjen je izvoz do otkrivanja izvora zaraze i otklanjanja utvrđenih nepravilnosti.

Po oceni Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, uzrok je najverovatnije latentna infekcija koja se ispoljila tokom neadekvatnog transporta, bez mogućnost sprovođenja tretmana fungicidima protiv gljivice iz roda monolinija. Jedan od glavnih razloga za pojavu ovog patogena je, kako napominju u Upravi, pojava obilnih kiša koje su padale gotovo svaki dan, čime su se stvorili uslovi za ostvarenje primarnih zaraza i njihovo rasejavanje.

Uprava za zaštitu bilja napominje da je preduzela sve neophodne mere kako bi utvrdila koji su primarni, a koji sekundarni izvori zaraze u pošiljkama vraćenih breskvi i nektarina.

Do sada je, inače, registrovano 3.600 proizvođača i izvoznika voća i povrća i baš zbog tog velikog interesa za izvoz na tržište Ruske Federacije Uprava napominje da koristi sve postojeće inspekcijske kapacitete i kapacitete poljoprivrednih stručnih službi kako bi sertifikovala izvoz.

Ukazano je, međutim, da je neophodna još jača uloga stručnih lica koji će otpratiti ceo proces ugovorene proizvodnje i skladištenja, pogotovo, s obzirom na usitnjenost proizvodnih poseda u Srbiji. Zbog toga je vrlo teško da se sve parcele detaljno isprate i iskontrolišu od strane državnih organa i time obezbede fitosanitarni uslovi za izvoz poljoprivrednih proizvoda, napominju u Upravi.Zato je Uprava za zaštitu bilja predložila čitav set dugoročnih mera sa ciljem da se obezbede fitasanitarni uslovi za nesmetan izvoz ka Ruskoj Federaciji. Posebno napominju da Ministarstvo, sa ruskom stranom, intenzivno radi na usaglašavanju i potpisivanju novog Sporazuma o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i Protokola o obezbeđivanju dodatnih fitosanitarnih zahteva kod uzajamnih isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom. Time bi bili definisani svi budući koraci koji bi olakšali izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju, rečeno je u Ministarstvu za Sputnjik.

Srbija je treći izvoznik voća u Rusiju, nakon Turske i Belorusije.

Rusija je, da podsetimo, od 15. avgusta privremeno zabranila uvoz kajsija, breskvi i nektarina iz Srbije, koje su zaražene gljivicom monolinijom. Tada je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao za Sputnjik da je Srbija već izvezla oko 90 odsto te vrste voća i da očekuje da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljki i pošto one budu stavljene pod kontrolu.

Izvor:https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201808261116984133-Srbija-Rusija-izvoz-/

Srodni tekstovi

Оставите коментар