Hladna jutra i topli dani, kako to utiče na voćnjake?

Аутор: dzonioff
524 посета

Slađan Đorđević iz Gornje Trnave bavi se voćarstvom skoro 30 godina. Njegovi zasadi voća se prostiru na površini od oko šest hektara a najviše je zastupljena jabuka.

„Imam zasade breskve, trešnje, kajsije, šljive, višnje. Jabuku sorte Ajdared, Jonagold, Čadel, Gloster, Greni smit. Neke voćne vrste su u punom cvetu neke su u fazi pred cvetanja, prskanja su uveliko počela i obrada po voćnjacima. Voće je u izuzetno dobrom stanju a takođe i rod voća da se primetiti da će biti zadovoljavajući. Ipak je rano pričati o rodu i kvalitetu, tek predstoji vegetacioni period, voće je tek krenulo“, kaže za TopPres Slađan Đorđević.Ovaj domaćin obilazeći svoje voćnjake zaključuje da nema oštećenja od niskih temperatura, mada prolećni mrazevi koji se javljaju ovih dana ipak mogu oštetiti cvet voća.

„Cvetni pupoljci voćaka spadaju u organe najosetljivije prema mrazu i često mogu delimično ili potpuno izmrznuti, naročito kod kajsija, nekih šljiva, bresaka. Ostale voćne vrste kasnije ulaze u fenofazu cvetanja, pa prema tome i ređe im izmrzavaju cvetni pupoljci. Od početka kretanja vegetacije pa do zametanja plodova kod voćaka mogu od mraza stradati neotvoreni cvetovi, otvoreni cvetovi i tek zametnuti plodovi. Jedino što možemo da preduzmemo u takvim situacijama je zadimljavanje, to je kod nas najčešći vid zaštite jer je i najjednostavniji. Mogu se paliti bilo kakve prirodne materije koje su vlažne i daju gust dim“, rekao je Slađan.Rezidba je obavljena kako kaže naš domaćin jedva, jer su voćari zbog ne prodate jabuke i teške godine u problemu da pokriju sve troškove.

„Prodaja voća je bila nikakva i voćari su u problemu jer dnevnica rezidbe košta oko 30 evra. Niska cena jabuke i velike količine koje su ostale u hladnjačama, kao i grad koji nas je pokosio napravili su nam ogromne gubitke. Ja sam svoje voće u prošloj godini prodao i to jedva, cena jabuke je bila od tri dinara do 15 dinara, što je zabrinjavajuće i žalosno. Jabuka za industrijsku preradu je bila od tri do sedam dinara a za konzumnu upotrebu od 10 – 15 din na našem tržištu. Za izvoz je baš mala količina prodata iz razloga što je grad naneo velike štete i nismo imali kvalitet koji se traži prilikom izvoza“, mišljenja je Đorđević.On je pohvalio akciju lokalne samouprave koja ima za cilj da protivgradnim mrežama sačuva zasade voća, ipak smatra da im to neće pomoći.

„Šta će nama protivgradna mreža kad nemamo ni tržište ni normalnu cenu voća. Koja je svrha pokrivati voće a ne može da se proda i nema kome da se proda. Trenutno u voćarstvu nema perspektive nikakve, hladnjače su pune jabuka a kome treba jabuka kad stigne jagoda i trešnja. Svi smo videli u proteklim godinama da se uvozi voće iz drugih država a mi imamo isto to voće i ne možemo da ga prodamo“, zaključuje Đorđević.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/220773/vocnjaci-u-dobrom-stanju-vocari-ocekuju-dobar-rod/

Srodni tekstovi

Оставите коментар