Gajenje jagoda isplativo ali pod ovim uslovima!

Аутор: dzonioff
792 посета

Dok se domaći proizvođači jagoda tek pripremaju za berbu, na pijacama i u marketima se već nekoliko nedelja prodaju uvozne jagode iz Grčke, a cena zavisi od toga gde se kupuju. Na pijacama kilogram jagoda košta 300 dinara, dok u marketima za tu količinu treba više novca.- U našoj zemlji godišnje se proizvede oko 35.000 tona jagoda – kaže prof. dr Nenad Magazin s Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. – Svega 15 odsto ukupno proizvedenih količina je iz Vojvodine pošto ovo voće nije dominantno uzgoju na našem području.

Ipak, proizvodnja se povećava, ukazuje Magazin, a iz godine u godinu jagode se sve više sade.

– Pre deset godina proizvodnja jagoda nije bila registrovana u statistici, a još uvek nema preciznih podatka na koliko hektara se uzgajaju jagode. Ipak, danas se od zna da Srbija godišnje od jagoda zaradi oko pet miliona evra i da 40 se odsto ubranih jagoda preradi ili bude zamrznuto – kaže Magazin.

Ukazujući da gajenje jagoda može biti isplativo, Magazin poručuje da je, pre nego što krenu u posao, neophodno da se proizvođači dobro upoznaju sa svim aspektima ovog posla i, što je najvažnije, obezbede tržište jer zrela jagoda ne može dugo da stojiDakle, veoma brzo domaće jagode zameniće one iz uvoza, a to pre svega, kako proizvođači kažu, zavisi od toga koliko će biti sunca. Za sada se ne može reći kakav će biti kvalitet domaćih jagoda, a razlog je to što je u martu i aprilu bilo mraza, a zbog niskih noćnih temperature pretpostavlja se da će prinos biti umanjen za pet do 20 odsto. – Sad je teško precizno reći koliko će jagode koštati jer će se više znati kad krene branje, ali verujem da će kilogram jagoda koštati oko 300 dinara – kaže jedan od većih proizvođača jagoda iz Rumenke Milan Marinković. – Cena, naravno zavisi od više faktora, a sigurno je da će veliki uticaj imati ponuda i potražnja, odnosno to koliko će domaći proizvođači ponuditi tržištu i koliko će domaći izvoznici biti spremni da otkupe jagoda za rusko tržište potrošače.

Prošla godina bila je loša po proizvođače, a oni koji se dugo bave ovom proizvodnjom kažu da ne pamte lošiju godinu pošto su zbog velikih vrućina u aprilu domaća jagoda dospela istovremeno kada i turske i grčke. Tržište je bilo prepuno ovog voća i kupci su za kilogram jagoda plaćali oko stotinu dinara, a za to vreme proizvođači su gomilali gubitke i mnogi zbog toga ove godine nisu obnovili zasade.

–Jagoda će biti dovoljno za pijace, ali onih najkvalitetnijih ne previše jer će se ta klasa jagoda uglavnom izvoziti, najviše na rusko tržište – kaže Marinković, ukazujući da domaći proizvođači jagoda treba da se okrenu i ka tržištima drugih zemalja.
Nenad Magazin podseća da je lane kvalitet jagoda bio loš, a izvoz podbacio zbog uredbe. Naime, bilo je propisano da se izvozom voća mogu baviti samo preduzetnici koji imaju hladnjače zapremine iznad 500 tona.

– Za jagode nisu potrebne hladnjače tolike zapremine, pa se očekuje da ove godine uredba biti povučena, mada, bar za sada, o tome nema nikakvih informacija – ističe Magazin. – Verovatno zato što tek sledi branje pa će plasman ka inotržištu biti aktuelan kada voće bude trebalo prodati.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/gajene-jagoda-isplativo-ako-se-na-vreme-obezbedi-trziste-20-04-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар