Gaje zaboravljena žita za celu Srbiju

Аутор: dzonioff
982 посета

Za razliku od pšenice, heljda i spelta odlično podnose oštriju klimu kao što je na podneblju Zlatara, gde je mahom gaje proizvođači organske hrane.

Heljda i spelta, nekada između dva svetska rata, smatrana je hranom za sirotinju, dok danas važe za zdrave i preporučljive namirnice.

Pravi se hleb, ali i anatomski prilagođeni jastuci, napunjeni ljuspicama semena, i to su samo jedne od karika u lancu proizvoda koji se dobijaju u ovim, po malo zanemarenim, kulturama. 

Proizvodnja organske hrane idealna je za zemljišta koja nisu hemijski tretirana na području Zlatara. 

„Svake godine povećavam proizvodnju. Ja sejem oko 10 hektara heljde. I nadam se da ću napraviti preradu i da ću uspeti da sertifikujem, da bi dao proizvode u veleprodaju radi lakšeg plasmana“, kaže jedan od proizvođača, Obren Šaponjić. 

Desetak proizvođača se udružilo, krenulo sa pakovanjem, pa tako „Zlatarska heljda“ snabdeva celu Srbiju.

Izvor: www.b92.net

Heljda – hrana i napitak

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/ratarstvo-i-povrtarstvo/item/108-heljda-hrana-i-napitak

Srodni tekstovi

Оставите коментар