Za razliku od pšenice, heljda i spelta odlično podnose oštriju klimu kao što je na podneblju Zlatara, gde je mahom gaje proizvođači organske hrane.
Heljda i spelta, nekada između dva svetska rata, smatrana je hranom za sirotinju, dok danas važe za zdrave i preporučljive namirnice.
Pravi se hleb, ali i anatomski prilagođeni jastuci, napunjeni ljuspicama semena, i to su samo jedne od karika u lancu proizvoda koji se dobijaju u ovim, po malo zanemarenim, kulturama.
Proizvodnja organske hrane idealna je za zemljišta koja nisu hemijski tretirana na području Zlatara.
„Svake godine povećavam proizvodnju. Ja sejem oko 10 hektara heljde. I nadam se da ću napraviti preradu i da ću uspeti da sertifikujem, da bi dao proizvode u veleprodaju radi lakšeg plasmana“, kaže jedan od proizvođača, Obren Šaponjić.
Desetak proizvođača se udružilo, krenulo sa pakovanjem, pa tako „Zlatarska heljda“ snabdeva celu Srbiju.
Izvor: www.b92.net