Evo zašto je važna mehanička analiza zemljišta

Аутор: dzonioff
482 посета

Mehanička analiza zemljišta važna je pre nego što se posadi višegodišnji zasad, da bi se odredio sadržaj određenih komponenti, pre svega sadržaj čestica gline. Pri zasnivanju ovih zasada dešavaju se početničke greške, koje često vrlo skupo koštaju korisnika.

Prema rečima Radmile Pivić iz Instituta za zemljište, mehanička analiza nije skupa investicija. Potrebno je utvrditi da li na određenoj dubini postoji neki nepropusni sloj koji će stopirati razvoj korenovog sistema ili dovesti do gušenja biljke, s obzirom da se podzemna voda zadržava na određenoj dubini i time guši koren.

– Postoje zahvati koji mogu da doprinesu da dođe do popravljanja tog nepropusnog sloja i do normalnog zasnivanja višegodišnjeg zasada – kaže Pivićeva.

Dodaje da je najbolje ako je površina zemljišta veća i idealno bi bilo otvoriti pedološki profil, videti koji je tip zemljišta u pitanju i na osnovu toga dobiti jednu osnovu i odrediti vodne konstante, koje posle mogu poslužiti za proračun norme navodnjavanja.

– Kompozitni uzorak obično bi trebalo uzeti sa dve dubine ukoliko su u pitanju višegodišnji zasadi i pored osnovnih parametara plodnosti dobiti bar uvid u mehanički sastav parcele na kojoj se planira zasnivanje zasada – kaže Radmilr Pivić.

Pojašnjava da se uzima uzorak sa dve dubine, 0-30 cm i 30-60 cm:

– Uzima se ašovom, gde jedan ašov ide otprilike do 30 cm dubine. Prvo se ukloni sloj vegetacije, a onda se uzme uzorak i središnji deo ašova stavlja se, ili u kesu ili po mogućstvu u plastičnu kofu ili u neki priručni sud koji se ponese. Uzme se 15 do 20 takvih „kaiševa“, koji se pomešaju. Od toga se uzme uzorak srednje težine, otprilike kilogram i prosledi u laboratoriju.

Dodaje da je vrlo važno raditi analizu zemljišta i u baštama, jer nam ona može pomoći pri odabiru pravog useva.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2703495/mehanicka-analiza-zemljista-vazna-pre-podizanja-visegodisnjih-zasada-ali-i-za-baste

Srodni tekstovi

Оставите коментар