Evo zašto je važna identifikacija zemljišnih parcela

Аутор: dzonioff
917 посета

Završni sastanak projekta Uvođenje i održavanje sistema identifikacije zemljišnih parcela (LPIS) u pilot opštinama Republike Srbije, kome su prisustvovali predstavnici Delegacije Eropske unije, NIRAS, Uprave za agrarna plaćanja i eksperti na Projektu, održan je prošle nedelje u Upravi za agrarna plaćanja.

– Uprava je uspešno i u predviđenom roku, završila projekat, koji predstavlja početak uspostavljanja Sistema identifikacije zemljišnih parcela (LPIS) u Srbiji. Na projektu koji je trajao deset meseci, pored zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja, učestvovali su i eksperti iz Slovenije i Češke, a projekat je finansirala Evropska unija – navodi se na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.

Obuhvaćeno je jedanaest jedinica lokalne samouprave (Novi Kneževac, Sečanj, Sremska Mitrovica, Irig, Gornji Milanovac, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Boljevac, Leskovac i Vlasotince), dok je u šest jedinica lokalne samouprave vršena digitalizacija sva četiri tipa referentne parcele. Veliki doprinos uspešnoj realizaciji projekta dali su predstavnici lokalnih samouprava, a pre svega odabrani poljoprivrednici, koji su shvatili značaj projekta, i u izuzetno visokom procentu (81%) se odazvali da doborovoljno učestvuju u njemu.

Najznačajniji rezultati projekta su: Izrada tehničke specifikacije softvera za LPIS i zemljišni pokrivač, Izrada metodologije za LPIS i stečeno znanje zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja i predstavnika lokalne samouprave na uspostavljanju LPIS. Takođe, napravljena je analiza o prednostima i nedostacima sva četiri tipa referentne parcele, a na osnovu koje je preporučeno da je za područje Republike Srbije najpogodniji tip referentne parcele fizički blok ili poljoprivredna parcela.

U narednom periodu se očekuje druga faza pilot projekta, a zatim i uspostavljanje LPIS na celoj teritoriji Srbije.

Sistem identifikacije zemljišnih parcela je jedan od najzačajnijih registara u Integrisanom administrativnom i kontrolnom sistemu (IACS) koji služi za dodelu, kontrolu i praćenje podsticaja u poljoprivredi (sva direktna plaćanja i plaćanja iz ruralnog razvoja koja su vezana za površinu poljoprivrednog zemljišta).

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2707582/uspesno-zavrsen-projekat-uvodjenje-i-odrzavanje-sistema-identifikacije-zemljisnih-parcela-u-11

Srodni tekstovi

Оставите коментар