Evo koliko košta zakup hektara državnog zemljišta!

Аутор: dzonioff
736 посета

Miloš Martić (34) iz Savinog Sela kod Vrbasa živi i privređuje baš tu gde je i rođen. Ohrabruje ga što nije usamljen, jer ima još njegovih vršnjaka koji su odlučili da se bave poljoprivredom na selu. On se, sa roditeljima i suprugom, bavi ratarstvom.

– Odmah posle završene Srednje ekonomske škole počeo sam da se bavim poljoprivredom. Počeo sam da uzimam državnu zemlju u arendu i sada, uz svojih 20 jutara, obrađujem stotinu hektara državnih njiva na kojima sejem kukuruz i soju. To su velike površine i pošto zavisim od vremenskih prilika, useve osiguravam za slučaj nepogode – kaže mladi domaćin.

Ranije je sejao i pšenicu, ali to više ne čini, jer nije donosila zaradu. Sa druge strane, kaže da je dobro što se državna zemlja sada izdaje na duži period, trenutno na tri godine.

– Ipak, bilo bi još bolje da se može zakupiti na pet i 10 godina, jer bi se tada bolje mogla planirati proizvodnja i još više ulagati u agrotehničke mere kojima se pozitivno utiče na održavanje kvaliteta zemlje, ali i na njegovo povećanje. Dobro je i što se licitacije održavaju na vreme, pa ne kasnim sa setvom – smatra Martić.

Napominje da je u Savinom Selu sva zemlja prve klase i nalazi se pored puta, pa se traktorima do oranica brzo stigne. Prema njegovim rečima, cena zakupa državnih njiva povoljnija je nego kada se zemlja u arendu uzima od privatnika.

– Zakup hektara državnih njiva košta od 26.000 do 45.000 dinara, dok vlasnici privatnih traže znatno viša novca, od 300 EUR do 550 EUR po jutru (oko pola hektara). Tu cenu plaćaju ratari iz susednog Despotova, koji rado uzimaju u zakup savinoselske njive, znajući da su oranice plodne – kaže Miloš Martić.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2579891/zakup-hektara-drzavnih-njiva-kosta-najvise-45000-dinara-a-privatnih-od-300

Srodni tekstovi

Оставите коментар