EU zabranila uvoz voća sa tragovima ovog pesticida

Аутор: dzonioff
434 посета

Države članice Evropske unije donele su odluku o zabrani uvoza voća koje sadrži tragove hlorpirifosa, pesticida koji se smatra štetnim po ljudsko zdravlje. Odluka koju je donela većina država članica značiće zabranu tog insekticida u celoj Uniji.

Prema pisanju evropskih medija, dozvola za hlorpirifos istekla je još u januaru ove godine. Posle tromesečnog prelaznog perioda, svako uvezeno voće koje ga sadrži i u najmanjim tragovima biće povučeno sa tržišta. To znači da će njegova primena biti potpuno zabranjena.

Hlorpirifos koriste poljoprivrednici kako bi sprečili insekte da oštete poljoprivredne proizvode. Ta supstanca nalazi se u mnogim komercijalnim preparatima, koji se prodaju i u Srbiji, jer je efikasna zaštita za više od 50 useva od velikog broja štetočina.

Odluka Evropske unije o zabrani znači i potencijalni problem za domaće izvoznike, budući da Srbija velike količine poljoprivrednih proizvoda plasira na to tržište.

Kako Politika saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, Srbija će se usaglasiti sa evropskim propisima u ovom sektoru, a donošenje pravilnika kojim će upotreba tog preparata biti zabranjena očekuje se sredinom ove godine.

Ovaj insekticid u upotrebi je još od šezdesetih godina prošlog veka, a brojna istraživanja su se u međuvremenu bavila dokazivanjem njegove povezanosti sa genetskim oštećenjima, probavnim smetnjama, pojavom kancera, muške neplodnosti.

Kako prenose mediji, tragovi ovog insekticida često se mogu naći na uvezenom jabučastom voću.

Milan Stević, sa Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da postoje novija jedinjenja, isto tako efikasna, a daleko bezbednija po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

– Zašto famozni glifosat opstaje i šta ga to drži u upotrebi? To što ni danas nema alternativu. Ne postoji ništa slično sa takvim karakteristikama. Da je jeftin, da deluje kao totalni herbicid na sve biljne vrste i, što je najbitnije, posle tri nedelje ostavlja zemljište potpuno čistim za setvu – ističe sagovornik Politike.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2800582/eu-zabranjuje-uvoz-voca-koje-sadrzi-tragove-hlorpirifosa-u-srbiji-pravilnik-o

Srodni tekstovi

Оставите коментар