Domaće rakije sve kvalitetnije

Аутор: dzonioff
732 посета

Zoran Varađanin (56) iz Bajmoka je po struci elektroinstalater, ali već više od dve decenije se bavi voćarstvom i proizvodnjom kvalitetnih domaćih prirodnih rakija.

Čini se da je taj gen povukao na dedu koji je nekada imao pecaru. Voćarstvo i spravljanje rakije su mu postali više od hobija, pa je do sada osvajao brojna priznanja i postao vitez rakije.

– Želja mi je bila da imam svoj voćnjak pa kada sam napunio 18 godina otac mi je kupio zasad površine pola katastarskog jutra. Počeo sam iz hobija, ali ljubav prema voćarstvu nije jenjavala pa se sada voćnjak prostire na dva i po hektara. Negujem preko 3.500 stabala breskve, šljive, višnje i kajsije, pa voće koje se ne proda, ide u rakiju – kaže Varađanin, koji u svojoj pecari u sezoni spravlja desetak vrsta domaće kapljice, za šta pored sirovina iz sopstvenog voćnjaka dokupuje voće.

Rakija se peče u dva bakarna kazana, a Zoran je brend iz domaće radinosti nazvao Varađanka, po svom prezimenu. Kaže da je za spravljanje kvalitetne rakije važno da voće bude dobrog kvaliteta i zrelo, ali ne i prezrelo.

– Voćnjak se nalazi u ataru Gornjeg Tavankuta, gde je teren peskovit i gde se ljudi uglavnom bave voćarstvom i pečenjem rakije, pa sam najviše od njih naučio, a tome dodao i stečeno iskustvo. Volim i da eksperimentišem, pa sam isprobao i pečenje rakije od bundeva i dinja, ili da ih obogatim ukusom cveta zove i mente – ispričao je Varađanin.

Ukazuje da su poslednjih godina rakije malih proizvođača mnogo bolje nego ranije, a i mušterije na našem tržištu su probirljivije. Kaže da je sada u vreme pandemije, na severu Bačke najtraženija jabukovača, jer se litar prodaje za 400 dinara, zatim šljivovica za 500 dinara, dok se skuplje – kajsijevača, viljamovka, dunjevača i druge mirisne voćne rakije, slabije prodaju pošto izostaju masovnija slavlja.Kvalitet rakije Varađanke proizvođač iz Bajmoka proverava učešćem na brojnim takmičenjima i festivalima u našoj zemlji i inostranstvu. Na Nikoljdanskom festivalu rakije u Senti 2016. godine njegova kruškovača bila je najbolje ocenjena. Naredne godine kruškovača Varađanka je bila najbolja na takmičenju u Žitištu. Pobednički pehar osvojila je šljivovica na Danima vesele mašine na Burduševom brdu u Kljajićevu u konkurenciji 78 uzoraka. Potvrdila se i komovica na takmičenju u Ljutovu, a ove godine komovica je bila je najbolja na festivalima u Pančevu i Senti. Priznanja je osvajao i u Mađarskoj i Slovačkoj.

– Posebno mi je draga nagrada gradonačelnika mađarskog grada Đule na čuvenom festivalu rakije, kao i nagrada u Segedinu za šljivovicu, po izboru posetilaca. U Senti sam 2018. godine proglašen za viteza rakije Prvog reda vitezova rakije Srbije, pa se od tada preko tog udruženja bavim i ocenjivanjem rakije, što je prilika da se još više usavršim u proizvodnji – ukazuje Varađanin.On dodaje da je sa hobijem već „malo više zaglibio“, jer su vremena za proizvođače sve teža, ali ne može se sve staviti u računicu. Velika su ulaganja u voćnjaku, radnu snagu je jako teško obezbediti, ali uključili su se i zetovi, pa Nemanja podiže zasad vinove loze, a Emil zasad kajsija.

– Ove sezone kajsija uopšte nismo imali, a višnje su slabije rodile. Voće nije imalo baš neki kvalitet za proizvodnju rakije, pa se ovogodišnja produkcija sa izuzetkom lozovače, neće pamtiti po lepim aromama voćnih rakija – ukazuje Zoran Varađanin.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3110916/sve-bolje-rakije-malih-proizvodjaca-ove-godine-favorit-lozovaca

Srodni tekstovi

Оставите коментар