Da li znate da se od ove biljke prave poznati parfemi?

Аутор: dzonioff
797 посета

Dekorativni žbun, čiji se mirisni cvetovi, koji izgledom podsećaju na mimozu, pojavljuju upravo u najhladnijem periodu godine, od novembra do marta meseca. Ova divna zimska cvetnica poreklom je iz Kine, a njeni žuti dugotrajni cvetići opstaju na polarnim temperaturama i do -30 °C.

Zimocvet, šarmantni žbun, može da bude zimzelen ili listopadni, a neugledno lišće pojavljuje se tek u maju, zajedno sa plodovima koji izgledaju kao flašica prepuna semenja. Tokom proleća i leta, zimocvet je prekriven zelenim lišćem. 

Uberite grančicu ove biljke i unesite u sobu: na toploti će miris biti još bogatiji, a cvetovi će opstati u vazi sa vodom bar desetak dana. Miris ove biljke je sličan aromi vanile.

Ovaj šarmantni žbun može da bude zimzelen ili listopadni, a neugledno lišće pojavljuje se tek u maju, zajedno sa plodovima koji izgledaju kao flašica prepuna semenja. Tokom proleća i leta, zimocvet je prekriven zelenim lišćem. 

Specifična aroma zimocveta poslužila je kao inspiracija velikom broju modnih dizajnera čiji parfemi sadrže ovu mirisnu notu. Tako su nastali Black Violet i lale YS-Uzaka, koji su postali veliki hit među ljubiteljima jačih mirisa. 

Zimocvet počinje da sveta krajem novembra i početkom decembra meseca, a žuti zvončići opstaju na granama do februara i marta. Sve vreme šire lep miris, pravi dašak proleća kada mu vreme nije!

Prve dve godine nakon sadnje vrlo je osetljiv, ali kada pusti korenje i adaptira se, izrasta u raskošan žbun koji dostiže visinu i do tri metra. Neophodno mu je zaštićeno mesto, koje i zimi ima dovoljno sunca, i dobro nađubrena, vlažna i porozna zemlja. 

Najlepše vrste jesenjeg drveća

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/hortikultura/item/3157-najlepse-vrste-jesenjeg-drveca

Srodni tekstovi

Оставите коментар