Da li ste odabrali đubrivo za proleće?

Аутор: dzonioff
1,4K посета

U toku čitavog procesa gajenja, azot u osnovi određuje vegetativnu masu i količinu prinosa biljaka. Pravi izbor preparata azotnog mineralnog đubriva je važan kao i odgovarajuća količina u kojoj se rasipa. Genezis Petiso-KAN od 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) predstavlja odlično rešenje, i čak ne sadrži samo jednu, već ukupno 3 vrste hranljivih elemenata. Njegov azot je motor vegetativnog rasta, bez njega nema efikasne sinteze belančevina, ni fotosinteze, dakle uvećanja i razvoja. Pored azota, uz pomoć sadržaja dolomita on doprinosi zadovoljavanju potreba biljaka za kalcijumom i magnezijumom. Njegov sadržaj magnezijuma neophodan je za procese biljne asimilacije, za stvaranje hlorofila, za strukturiranje ugljenih hidrata i masti, za zrenje useva i za formiranje odgovarajućeg kvaliteta.

Zašto odabrati Petiso-KAN?

Petiso-KAN sadrži visok nivo kalcijuma i magnezijuma, i to je azotno mineralno đubrivo sa ukupnim sadržajem aktivnih supstanci od 39%. U azotu Petiso-KAN đubriva u istom odnosu može se pronaći sporodelujući amonijum-azot i brzodelujući nitrat-azot i zbog toga se podjednako može primenjivati kao osnovno, starter ili glavno đubrivo na svakoj vrsti zemljišta i kod svake biljne kulture.

Rasipanje azota sa Genezis Petiso-KAN-om od 39% (27%N + 7% CaO, 5% MgO) je efikasno i, što nije manje važno, predstavlja ekološko rešenje koje čuva zemljište. Njegovom primenom možemo rasuti i 228 kg/t sredstva za poboljšanje zemljišta. Zbog uticaja dolomita u Petiso-KAN-u povećava se koncentracija kalcijuma u zemljištu i njegova pH vrednost, odnosno nastaje efekat neutralizacije. Zbog toga uz Petiso-KAN možemo da ostvarimo održivo mineralno đubrenje azotom. Povoljno je i da se dolomit (kao sastavni element đubriva) nalazi i u neposrednoj blizini lokalno nastale kiseline. Prah dolomita sa granulama manjim od 50 mikrona, koji se topao dodaje, pod uticajem vlage brzo reaguje sa komponentom amonijum nitrata koja omogućava brzu reakciju. Na taj način zajedno sa azotom obezbeđujemo i značajnu potrebu biljnih kultura za kalcijumom i magnezijumom.

Petiso-KAN je odlično osnovno đubrivo i za jesenje žitarice i uljanu repicu kao i za prolećne biljne kulture. Kod kukuruza i suncokreta, ali i kod soje, odnosno zbog njegovog sadržaja dolomita i kod šećerne repe, isplati se odabrati ovaj preparat.

Sa upotrebom Petiso-KAN-a (sa 39% ukupnih aktivnih sastojaka) poboljšava se struktura zemljišta, raste njegova sposobnost isporuke azota i fosfora i dolazi do oživljavanja zemljišta. Uz pomoć ovoga, možemo postići veću količinu i bolji kvalitet prinosa. Na kiselom zemljištu sa 100 kg Petiso-KAN-a može se postići bolji efekat, nego sa 100 kg amonijum-nitrata, uprkos tome što drugi sadrži 7 kg više azota!

  1. slika: Iskorišćenost Petiso-KAN-a u odnosu na amonijum nitrat (Kompolt Hungary, 1999; u zavisnosti od pH vrednosti tla (MAS/AN%) AN=100%)

U različitim zemljama je bolje koristiti različita đubriva specifična za dato područje.
Uz odgovarajuće skladištenje Petiso-KAN poseduje odličnu granularnu čvrstoću. Mešanje dodatka u Petiso-KAN poboljšava čvrstoću granula tako da se ona manje lome i mrve. Zahvaljujući svom izbalansiranom opsegu veličine, može se ravnomerno rasipati na velike razdaljine.Prednost Petiso-KAN-a se dobro vidi u poređenju sa amonijum nitratom (slika 1) Suprotno od rasutog amonijum nitrata sa 100 kg N aktivnog sastojka, azot iz Petiso-KAN-a se uz pomoć sadržaja dolomita, podjednako dobro koristi i na peskovitom i na smeđem šumskom zemljištu.

Koristite Genezis Petiso-KAN!

Srodni tekstovi

Оставите коментар