Da li se isplati? Evo koliko para je potrebno za podizanje plantaže trešanja!

Аутор: dzonioff
1,6K посета

U Zapadnobačkom okrugu beleži se rast zasada viskorodnih sorti voća i orašastih plodova, poput na primer trešnje. Kod Gakova, ove godine posađena je jedna veća plantaža prvoklasne robe namenjene izvozu. To je prvi poslovni poduhvat mladog poljoprivrednika koji, kako kaže, ima strpljenja da čeka dve – tri godine do pune rodnosti zasada. Ova plantaža trešnje je u vlasništvu porodice Šuša, koja se skoro dve decenije na 400 jutara obradivih oranica bavi ratarskom proizvodnjom prvenstveno kukuruza i soje.
Nikola Šuša, apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i ako je od detinjstva sa ocem u ratarskoj proizvodnji, prvi put se oprobao u voćarstvu. Na četiri hektara je ovog proleća posadio 8.059 sadnica visokorodnih sorti trešnje kupljene u Italiji. Dogodine po stablu očekuje rod od 500 grama do kilograma, a narednih godina mnogo više, što bi vratilo 200.000 evra uloženih sredstava.“Na četri hektara imam 39 redova. Poslednjih šest redova je rađena „super spindel sadnja“, što znači 90 cm sadnica od sadnice. Ostali redovi su 1,5 m sadnica od sadnice. Ima pet sorti Burlat, Lapins, Kordia, Ferovia i Regina. na voćnjaku mi radi nekoliko radnika iz sela“ rekao je za RTV Nikola Šuša, poljoprivredni proizvođač iz Gakova.

Ovaj dvadesetpetogodišnji mladić iz Gakova, pored entuzijazma kaže da ne bi uspeo bez podrške porodice, ali i finansijski podsticaja pokrajinskih sredstava za kupovinu protivgradne zaštite, sistema kap po kap i zaštitne ograde.

„U ovo sve smo ušli jer smo išli smo sve preko pokrajinskog sekretarijata iz Novog Sada, dobili smo subvencije. Ostalo je još da se reše stubovi i protivgradne mreže, a uloženo je oko 50.000 evra po hektaru.jako su velika ulaganja, ali se sve radi zbog profita. Očekujem da će mi se sve to ipak vratiti “ kaže Šuša.

On očekuje prvoklasan prinos , jer je cilj velikih ulaganja izvoz voća u zemlje Evropske unije. Prema podacima Regionalne privredne komore Sombor izvoz trešanja još nije zabeležen iz tog okruga, ali sudeći po planskim zasadima trešnje i drugog voća, očekuju da će se beležiti izvoz u zemlje Evropske unije dogodine.

Izvor:http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/raste-nova-plantaza-tresanja-kod-gakova_1024774.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар