Da li Kompanija NECTAR promoviše Ariljsku malinu ili je diskredituje?

Аутор: dzonioff
656 посета

Vise puta smo ovde i na drugim mestima govorili da nasi proizvodjaci malina treba da rade na promociji maline u Srbiji. Nedavno je u pojedinim dnevnim novinama plasirana reklama za sok Ariljska malina, jabuka i grozdje. Taman smo se spremili da napišemo lepu kolumnu o odličnom potezu velikog proizvođača soka i da smo konačno naše maline spakovali u kvalitetan proizvod koji neće piti samo bogata klijentela EU i dr. i jesti naše maline… kad ono pogledate specifikaciju na etiketi i vidite da od min. 50% vocnog sadržaja maline ima 17% isto koliko i jabuke i još je tu 16% grožđa. Uspeli su u kompaniji Nectar da izbroje da u pakovanju ima tačno 65, posebno slasnih malina (tako piše na samom pakovanju). Nameću se pitanja da li su sve maline jednake uvek i da li u svaku bocu stane baš 65 plodova? Zašto je sa samo 17% zastupljena malina, a cena soka 169 dinara, proveravali smo kod proizvođača.

Podsetićemo vas da je malina u najboljem slučaju za kilogram ove godine plaćena 130 dinara za kilogram. Prosečno oko 100 dinara. Čudimo se zašto naš narod ne jede maline? Zato što su skuplje nego u Berlinu, zato što nam ih daju umešane sa jabukom i grožđem, zato sto stalno pričamo u negativnom kontekstu o malinama (cena , protesti, prosipanje, krčenje) u dahu za portal AGROPRESS-a objašnjava Goran Đaković, urednik Agrobiznis magazina i analitičar tržišta koji nam je na ovaj proizvod ukazao. Pošto se već ističe da je sok od malina koje su poreklom iz Arilja, dakle zaštićenog geografskog porekla, ko nam kao potrošačima garantuje da je to istina pita se Đaković? Kompanija Nectar koja je svojevremeno na svom proizvodu stavila mapu Srbije bez KiM?

Kada je Đaković objavio fotografije i komentar na društvenim mrežama je burno reagovala većina ljudi, evo nekih od komentara: 

Na naša pitanja koja vam u celosti prenosimo nismo dobili ništa osim ne baš jasnog promo teksta o Ariljskoj malini jer se ni jednom rečju ne kaže da je to domaća malina!

Pitanja koja smo postavili nadležnima u kompaniji Nectar:

Odgovor koji smo dobili sledi:

ARILJSKA MALINA – ZAŠTIĆENO GEOGRAFSKO POREKLO

Kompanija Nectar, je domaća kompanija koja se već 20 godina bavi preradom voća i povrća i proizvodnjom proizvoda najvišeg kvaliteta, i sa ponosom ističemo da su u pitanju dominantno sirovine, odnosno voće domaćeg porekla sa naših plantaža širom Srbije, a takođe sarađujemo sa 1000 kooperanata direktno i preko 10.000 indirektno.

 U skladu sa tim,  mi smo kao Kompanija, jedan od osnivača udruženja „Ariljska malina“- Arilje, koje ima za cilj zaštitu interesa proizvoda od ARILJSKE MALINE i njihovih proizvođača u kontaktima sa trećom stranom i na tržištu, kao i unapređenju i promociji proizvodnje maline.

U cilju promocije maline sa jedinstvenog ariljskog područja, Nectar kompanija je izbacila na tržište posebnu seriju proizvoda „LIFE SELECTION“, VRHUNSKI NEKTAR SA ARILJSKOM MALINOM ZAŠTIĆENOG IMENA I POREKLA!

Poreklo maline, kvalitet i sledljivost sirovine i poluproizvoda Nektar garantuje svojom prijemnom i proizvodnom dokumentacijom (ugovori i obuke sa proizvođačima, otkupni listovi, obeležavanje robe na prijemu i u skladišnim komorama).

Celokupan rad sertifikovanih proizvođača inače u Srbiji, je kontrolisan od strane sertifikacione kuće „Organic Control System (OCS)“ iz Subotice. O kontrolama svedoče zapisnici i sertifikati.

Zaštićeno ime porekla (PDO -protected designation of origin) Ariljska malina, omogućava proizvođačima i prerađivačima da međusobno sarađuju na uspostavljanju efikasnog proizvodnog lanca koji može dodati vrednost i zaštititi jedinstveni proizvod i njegovo poreklo, kako na lokalnom, tako i na inostranom tržištu. Poreklo proizvoda prati se od samog početka uzgoja i obuhvata kontrolu sadnog materijala, kao i kontrolu sledljivosti u procesu proizvodnje od strane ovlašćene sertifikacione kuće.

Dominantna sirovina proizvoda Life Selection Ariljska malina, je upravo malina sa tog prodručja zaštićenog i sertifikovanog geografskog porekla, što potrošač ima pravo, i treba da zna, i da bude obavešten da je reč o ukusu – malina. Za poznavaoce, ariljska malina zbog specifičnog i pažljivo nadgledanog načina uzgoja  ima jedinstven, prepoznatljiv ukus i aromu. Life Selection je nektar vrhunskog  kvaliteta koji odlikuje sve Nektar proizvode. Sirovina  i njeno poreklo – malina iz Arilja, je jasno istaknuta na ambalaži upravo iz razloga da se promoviše specifičnost ukusa maline iz tog kraja Srbije i da svi potrošači koji  vole našu domaću malinu,naročito malinu koja potiče iz tog specifičnog područja, budu upoznati da je mogu pronaći baš u našem, Life Selecton nektaru.

Promocijom našeg proizvoda, doprinosimo promociji domaćih voćara i našeg domaćeg voća  koje u pojedinim krajevima zaista zaslužuje da bude zaštićeno kao tradicija i nasledje ljudi koji su vrsni poznavaci uzgoja voća u tom podneblju što nas čini jedinstvenim u svetu.

Kompanija Nectar D.O.O.

Beograd, 29.10.2018. godine

Srodni tekstovi

Оставите коментар