Privredna komora Vojvodine (PKV) u saradnji sa Hrvatskom privrednom komorom-Županijskom komorom Rijeka, sa kojom je potpisala ugovor o saradnji, održala je promociju i degustaciju hrane i vina iz svojih regiona.
Predstavljene su novostvorene vojvođanske sorte grožđa (probus, sila, neoplanta, petra, panonija, kosmopolit) i njihovi proizvođači: Institut za vinogradarstvo i vinarstvo iz Sremskih Karlovaca, kao i vinarije iz istog mesta vinarija Živanović, vinarija Mrđanin, vinarija Petrović, vinarija Bajlo i vinarija Kurjak.
Iz Surduka je došla vinarija Milanović, iz Ledinaca vinarija Antonijević, iz Čerevića vinarija Kuzmanović, iz Male Remete vinarija Deurić, iz Banoštra vinarija Šijački i iz Temerina vinarija Vindulo, a specijalni gost bio je najpoznatiji kuvar nekadašnje Jugoslavije Stevo Karapandža.
AP Vojvodina učestvuje sa 22,7% u ukupnoj površini pod rodnim vinogradima u Srbiji, odnosno sa oko 4.614 hektara, navodi se na sajtu PKV.
– Na osnovu podataka iz Vinogradarskog atlasa RZS, na teritoriji AP Vojvodine, registrovano je 5.055 gazdinstava koji imaju vinograde u okviru sedam rejona. Najveći broj gazdinstava sa vinogradima je u Sremskom rejonu (2.200), a u ovom rejonu se nalaze i najveće površine pod vinogradima (2.215 hektara) – rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.
Dodao je da prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, registrovano je 139 tržišno orijentisanih vinarija u vinogradarskom regionu AP Vojvodine. Treba napomenuti da, pored komercijalnih vinarija, postoji i veliki broj proizvođača koji proizvode vino za sopstvene potrebe.
Siniša Ostojić sa Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu govorio je o sortama koje je predstavio Institut za vinogradarstvo i vinarstvo iz Sremskih Karlovaca:
– Od sorti u prvoj fazi razvoja, tu je bila sila, koja je nastala iz ukrštanja šardonea i kevidinke, jedne autohtone lokalne sorte i cilj je bio da se poboljša kvalitet tih svih vina koja su u to vreme nastajala. U nekim sledećim fazama razvoja novih sorti, išlo se na otpornost na niske zimske temperature, pošto se u Vojvodini često dešavalo da izmrznu sorte vinove loze. Tada su nastale i petra, bačka i kasnije panonija, koja je nastala u tom trećem segmentu kada su se razvijale sorte koje su otporne na bolesti vinove loze.