Čuvena glumica dobila svoju ružu u Srbiji

Аутор: dzonioff
484 посета

U ružičnjacima porodice Milana Topalovića, koja se gajenjem cveća bavi duže od pola veka, zbog dugotrajne kiše, manje je cveta nego obično, ali će, kažu, kvalitet ruža biti odličan. Biljke su bujne, sa puno izbojaka koji najavljuju dobro cvetanje i sadnice na jesen. Na svojim poljima Topalovići proizvedu 200.000 ruža godišnje. U vreme izolacije, prodaja, kažu, nije prestajala. Ljudi su se baš tada posvetili svojim dvorištima i baštama.

– Imali smo zastoj kada je uvedeno vanredno stanje, jedno sedam dana. Posle se tržište prilično stabilizovalo, radile su kurirske službe koje su dostavljale telefonske ili onlajn porudžbine – kaže Milan.

Polovina proizvodnje iz ružičnjaka Topalovića se izvozi, najviše u Rusiju, Gruziju i zemlje u regionu. Rezervacije sadnica za sledeću sezonu već su počele. Za dobar kvalitet i poziciju na tržištu, potrebni su, kažu, posvećenost i znanje, zbog čega prate svetske selekcionare i neguju saradnju sa kolegama na regionalnim projektima. Sve novo što se pojavi u oblasti ružarstva u Evropi, u Lipolist stiže za jednu sezonu. U rasadniku porodice Topalović, prvi put procvetala je
sorta Monika Beluči, za koju su kalem grane stigne direktno iz Francuske.

Gajenjem ruža i zelenila u selu stoletnih lipa bavi se dvadesetak domaćinstava, u sezoni u ružićnjacima Lipolista radi pola sela. Snežana Marinković ima 10.000 ruža i 10.000 podloga. Od ružarstva lepo živi, ali ima puno posla i mora stalno da nadgleda ružičnjake. U selu u kome ruža nije samo posao, najvažniji dogadaj u kalendaru je čuveni festival Ruže Lipolista, koji će biti održan sledećeg vikenda, po 26. put. Ovog jula program će biti izmenjen. Zbog zdravlja posetilaca,
izostaće koncerti, književne večeri i dečiji nastupi, ali će zato, tvrde organizatori, izložba cveća na otvorenom u Lipolistu biti posebna, kao i boje i mirisi latica cveta posle kiše.


Izvor:https://www.ekapija.com/news/2921431/iz-lipolista-ruze-stizu-i-do-gruzije-cvecari-uzgajaju-i-novu-sortu

Srodni tekstovi

Оставите коментар