Čačanska lepotica stiže na kućnu adresu

Аутор: dzonioff
613 посета

Pored naučno – istraživačkog rada, već nekoliko decenija, Institut za voćarstvou Čačku bavi se i rasadničkom proizvodnjom kao dopunskom delatnošću. Oduvek se zna da je sadni materijal iz Instituta najkvalitetniji, a iz ove ustanove izašlo je 46 oplemenjenih sorti raznog voća, a najpoznatije su svakako sorte šljive.

Možda niko kao Srbi u narodnim pesmama nisu tako opevali jabuku, dunju, a posebno šljivu. Kažu da su domaćini pravili kuću na mestu gde je poraslo najbolje stablo šljive. I nije to nikakvo čudo, jer se radi o voćki koja se može koristiti kao sveža, sušena, a posebno u tečnom obliku. A roditeljski dom čačanske lepotice i još 46 voćnih vrsta je upravo ovde u Institutu za voćarstvo, gde su prvi put ugledale svetlost davna i odakle su otišle u voćnjake širom Srbije i sveta.

„U toku je postupak vađenja sadnica šljive spremnih za sadnju, kao što su čačansa lepotica, čačanska rodna, ali i nove sorte poput timočanke i svih sorti koje čine šljivarsku proizvodnju naše zemlje. Imamo oko 50 hiljada sadnica šljive svih sorti i svakog dcana proizvođači kupuju sve sorte i naravno, što je svima poznato, da je jesenja sadnja neprikosnovena”, kaže dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Ovogodišnji novitet je svakako dostava sadnog materijala na kućnu adresu i plaćanje pouzećem. To je veoma praktično za ljude iz udaljenih mesta, kao i za one koji tražće manje količine. Sadnice se mogu naručiti i preko telefona ili preko sajta.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/166515/Cacnska-lepotica-sada-stize-na-kucnu-adresu-pocelo-vadene-sadnica/

Srodni tekstovi

Оставите коментар