Božur – carski cvet koji dobro podnosi mraz

Аутор: dzonioff
955 посета

 Jesen je vreme kada sezonsko, letnje cveće polako nestaje, pa većina bašta ostaje pusta. I dok je ponuda letnjeg cveća iz godine u godinu sve veća i raskošnija, malo se zna da postoji cveće koje se sadi u jesen i dobro podnosi hladnoću, čak i kada se temperatura spusti ispod nule. Božur se presađuje u jesen da bi procvetao već u martu sa prvim toplijim danima. Spada u omiljeno cveće u Srbiji opevano u pesmama, a i u narodu je  poznat i pod imenima arapče, duhovska ruža,  kraljev cvet…

 Najlepši cvet

Božur (lat. Paeonia) je višegodišnja zeljasta ili poludrvena biljka sa podzemnim krtolasto zadebljalim stablom. Raste u umerenim klimatskim uslovima Evrope, severozapadne Amerike i Azije. Legenda kaže da su prve božure u Englesku donele rimske legije još 1200. godine. U Evropi se gaji već više od 600 godina, a u botaničkim knjigama prvi put je opisan 1636. U početku je ukrašavao bašte bogataša i carske vrtove, zbog čega se još zove i carski cvet. Ime božura potiče od kineske reči sho yu, što znači najlepši. Božur je u Kini simbol bogatstva, lepote i časti, verovatno zbog njegove crvene boje, i zajedno sa cvetom šljive tradicionalni simbol Kine. U kineskoj umetnosti božur se koristi simbolično, a motivi ovog, naročito crvenog, se mogu naći na poznatim kineskim svilama, posuđu, kao i na drvenim rezbarijama. Božur je prihvatio i Japan gde slovi za simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

Božur je cveće koje uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Otporan je na niske temperature i mraz, pa u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava. Razmnožava se deljenjem korena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra. Posebnu pažnju treba obratiti na dubinu sadnje. Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od tri do pet santimetara, dok razmak između sadnica mora da bude 50 do 70 santimetara kako bi biljka mogla da se širi i razvija.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište u koje se sadi mora se dobro pripremiti dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva. Iako dobro podnosi hladnoću stručnjaci za baštovanstvo savetuju da se cveće pre zime pokrije kako bi u proleće brže i lakše isteralo novo izdanke. Božur je vrlo zahvalno cveće jer ne traži posebnu negu, a godinama može da poraste i do metar visine sa bogatim prelepim cvetovima.

 Zaštita od bolesti

Božur cveta od marta do maja. Cvet je krupan, pojedinačan, polusimetričan, crveno-roze ili jarko crvene boje. Cvetovi božura božanstveno mirišu i pogodni su za raskošne, elegantne bukete. Dugo može da opstane na jednom mestu, a kada potroši hranljive sastojke iz zemlje biljka zakržlja što je znak da je treba presaditi na drugo mesto. Iako nije zahtevan kada je u pitanju nega i božur je sklon raznim bolestima na koje treba obratiti pažnju. Ovaj cvet može da napadne prstenasta pegavost koja se ispoljava u vidu žućkastih prstenova po listovima  ili linearnim šarama. Uzrok je infekcija virusom prstenaste pegavosti koji utiče i na cvetove koji su manji i zakržljali. Ova bolest, nažalost, ne može da se leči pa je najbolje ukloniti kompletnu biljku da se zaraza ne bi prenela i na ostale. Prilikom presađivanja treba voditi računa i birati samo mlade i zdrave izdanke.

Božur može da napadne i pegavost listova koja se javlja u vidu smeđih i smeđe-ljubičastih pega po ivicama ili vrhovima listovima, dok se sa donje strane javljaju braonkaste naslage gljivica. U pitanju je gljivična infekcija koja se javlja usled preteranog zalivanja i vlažnosti korena biljke. Ova bolest brzo se širi naročito u vlažnim klimatskim uslovima, zato ne treba božur saditi zbijeno već poštovati preporučenu udaljenost od 70 santimetara među biljkama. Valja znati da božur ne podnosi zemlju natopljenu vode, pa je propusnost izuzetno važna prilikom sadnje, a opet ne voli ni isušeno tlo sa manjkom vlažnosti. Božur zahteva i izbalansirano đubrenje, pa ako ste đubrivo stavljali prilikom sadnje u jesen, sledeće ne bi trebalo da bude pre jula. Ovaj cvet voli sunce pa i o tome treba voditi računa prilikom izbora mesta gde ćete posaditi svoj božur, a on će vam uzvrati na najlepši način raskošnim cvetovima koji ulepšavaju svaku baštu.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар