Prema podacima prof. dr Zorana Keserovića, ukupne površine pod kruškom su u 2012. godini bile 7.343 ha. U strukturi voćarstva Srbije kruška u poslednje četiri godine ima proizvodnju od 69.000 tona što Srbiju stavlja na deseto mesto u Evropi. Prosečan prinos je oko 7.49 t/ha.
U Srbiji su smanjene površina kruške ali i prinosi pod zasadima pre svega zbog osetljivosti na neke parazite poput kruškine buve i bakteriozne plamenjače. Značajan uticaj profesor Keserović smatra da imaju i izmrzavanje pupoljaka od niskih zimskih temperatura i cvetova i zametnutih plodića od kasnih prolećnih mrazeva, a takođe veliki značaj i pogrešan izbor podloge za odgovarajući tip zemljišta.

Pored ovih faktora koje smo pomenuli, posebno su značajni za kvalitet ploda nagle promena temperatura u zimskom periodu, visoke letnje temperature, nedostatak padavina i pojava površinskih voda.
Više u izdanju Agrobiznis magazina koji izlazi 15.2.2018. godine www.agrobiznis.rs