7 разлога зашто јабуку зову краљицом воћа

Аутор: draganadpetrovic
373 посета

Јабука, воћка коју скоро свако домаћинство на нашим просторима има у дворишту, даје много благодети нашем организму.

Утиче на крвни притисак
Како бисте га регулисали, с времена на вријеме почастите се јабуком. Показало се да храна која је богат извор флаванола, у које се убраја и јабука, побољшава рад кардиоваскуларног система.

Осигуравају здраву пробаву
страживања кажу да јабуке позитивно утичу на корисне цревне бактерије. Одличан су извор полифенола и влакана.

Јабуке могу имати благотворан учинак на здравље срца
Према студији објављеној у The American Journal of Clinical Nutrition, особе с благо повишеним холестеролом које су јеле двије јабуке дневно доживјеле су смањење LDL (лошег) холестерола и ширење крвних судова, што може смањити ризик од срчаних болести.

Илустрација: Јабуке чувају срце, зубе, утичу на крви притисак/ ФОТО: Pixabay

Штите здравље зуба
Једна јабука дневно не само да држи доктора на одстојању, већ можда чак и зубара. Жвакање јабуке не уклања плак, али спрјечава бактерије да преживе у пљувачки – слично као након прања зуба, показало је истраживање.

Неутралишу мирисе
Након оброка који садржи бијели лук, почастите се јабуком. Учесници истраживања пили су воду (контролна група), јели јабуку (сирову, сок, загрејану), салату, листове нане или пили зелени чај одмах након оброка.

Могу смањити ризик од неких карцинома
Нешто тако једноставно као што је једење јабука може значајно смањити ризик од одређених карцинома, показала је студија објављена у Reviews on Environmental Health. На примјер, једење једне или више јабука дневно смањује ризик од рака дебелог цријева и повезано је са смањеним ризиком од рака плућа.

Илустрација: Јабука утиче на смањење лошег холестерола/ ФОТО: Pixabay

Могу ублажити упале у тијелу
Упала је узрок многих хроничних болести. Једење јабука на дневној бази може их побиједити. Јабуке су богате антиоксидансима, укључујући кверцетин, који има доказано противупално деловање.

Извор: https://seesrpska.com/zasto-je-jabuka-kraljica-voca/

Srodni tekstovi

Оставите коментар