6 начина како да се отарасите пужева у башти

Аутор: draganadpetrovic
620 посета

Због кишног пролећа и доста влаге многи повртари се жале на најезду пужева. Како су се пожалили поједини повртари Агропресу толико их има да кад се појаве у башти буквално униште све пред собом. Зато смо истраживали на који начин се супроставити овим штеточинама и спасити поврће пре него што буде касно. Осим што уништавају летину они су и преносиоци многих болести биљака. Уколико нисте љубитељ хемијских препарата или се бавите органском производњом онда је ваша битка са овим штеточинама још тежа.
Многи повртари ручно скупљају пужеве, најбоље је рано ујутру али ово може бити заморан посао. Због тога вам предлажемо 6 најбољих природних начина да се отарасите пужева.

1. Кукурузно брашно
Из неког разлога пужеви обожавају кукурузно брашно иако је смртоносно за њих. Претпоставка је да њихов дигестивни тракт једноставно не може да свари кукурузно брашно услед чега долази до угинућа.
Посипање кукурузног брашна око леја је добра идеја под условом да не падне киша која ће га разводнити. Добра идеја је и да се у већу теглу сима брашно а потом сео на закопа у земљу са отвореним врхом у који ће пужеви упадати у покушају да дођу до брашна.

Илустрација: Издробљене љуске од јаја су природна баријера за пужеве/ ФОТО: Pixabay

2. Љуска од јаја
Изломљене љуске од јаја сјајна су заштита од пужева јер неће моћи да пређу преко оштрих ивица. Ово је добра идеја и кад пада киша зато што то неће утицати на љуску која је уз то и добро ђубриво за земљу. Поједини повртари користе и оштро камење, изломљену циглу и песак као баријеру против ових штеточина.

3. Талог од кафе
Талог од кафе није штетан за биљке а својим мирисом одбија пужеве. Најбоље је кад се комбинује са још неком физичком баријером као што је измрвљена љуска од јаја.

4. Пиво
Пужеви обожавају пиво иако је за њих смртоносно. Можете га сипати у плитке посуде као што су тацне за саксије за цвеће или применити исти трик као са кукурузним брашном и теглом.

Илустрација: Кокошке тамане пужеве само водите рачуна да вам не направе штету у башти

5. Природни предатори
Јежеви, кокошке и жабе су природни предатори који лове пужеве. Најисплативије су кокошке које ће чувати повртњак а уз то ћете имати и јаја. Једини проблем је што и коке воле да кљуну по неко поврће, па ћете се решити пужева али штету могу да вам направе кокошке.

6. Бакарна жица
Искусни повртари тврде да је најбоља заштита од ових штеточина бакарна жица. Наиме, пужеви избегавају да прелазе преко ове жице зато што бакар има природну реакцију на слуз пужева што ове штеточине шокира као да је кроз њу пуштена струја.

Извор: Агробизнис магазин

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар