5 К формула успеха једног од најбољих повртара у Србији

Аутор: draganadpetrovic
472 посета

До краја зиме продаваће се кромпир са газдинства Павела Валента из Лалића код Оџака, једног од најбољих повртара у Србији. Пласман тече без застоја, тако да ће великим маркетима и појединачним купцима испоручити више од 1.000 тона кромпира, колико је произвео протекле године.

Овај вредни пољопривредник остварио је, ове године, принос од чак 75 тона по хектару, по чему је надмашио и Холанђане, водеће европске произвођаче кромпира, од којих иначе набавља семенску робу.

  • Формула успеха је 5К: квалитет, квантитет, континуитет, конкурентност и коректност – прича нам Валент.
  • За квалитет је најважније да се кромпир вади и сакупља руком. Комбајн га оштећује, што се споља када га узмете у руку не види, али када га ољуштите и расечете, изнутра је црн.Осим тога, врло је важно и да кромпир буде уредно спакован, чист и на време испоручен. А када је реч о односу са купцима, мора да се одржава континуитет, да не буде: данас донесем робу, сутра не.Колико је овај угледни домаћин посвећен свом послу, најбоље сведочи то што са поврћем, које производи више од три деценије – разговара!
  • Морам да сазнам шта биљку „боли“ и да осети колико бринем о њеном развоју – објашњава без шале узорни пољопривредник.
  • Некад се не спава и по 24 сата да би се на време примениле све агротехничке мере.
Илустрација: Павел је превазишао чак и Холанђане од којих набавља семе/ Фото: Pixabay

Ископао сам 20 бунара за заливне системе, тако да на свакој њиви имам извор воде.Наводњавање је сад толико усавршено да систем укључујем и искључујем преко компјутера или мобилног телефона.

До њива је Павел довео и струју, што је, каже, била велика инвестиција, али се исплатила.

  • За хектар кромпира потребна је чета радника и улагање од најмање 5.000 евра. Трошкове сам, ипак, довео до оптимума, тако да сада успевам да остварим и профит – напомиње Валент, који је сам направио машину за прање кромпира.Он је раније имао огледно поље са 45 сорти холандског семена. Потом се одлучио за сорте са црвеном кором и жутим „месом“, које су, како нам је казао, и најтраженије.
  • Прелазим полако и на бели кромпир, који се и код нас, као и у земљама западне Европе, све више користи за исхрану – каже вредни повртар.
Илустрација: Стална брига о кромпиру од њиве до трпезе потрошача/ Фото: Pixabay

Добија награде у иностранству
ПОЉОПРИВРЕДНИК Павел Валент узгаја кромпир уз примену научних сазнања и размену искустава са другим повртарима. Учествовао је на многобројним семинарима и „куповао“ знања у Холандији, Немачкој, Чешкој и Словачкој. Добитник је више од 120 признања за квалитет свог производа.

Извор: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1077791/povrtar-lalica-nadmasio-holandjane-pavel-valent-prinosu-presisao-vodece-evropske-proizvodjace-krompira

Srodni tekstovi

Оставите коментар