Производња јагода преко целе године

Аутор: Gdjakovic
314 посета

Јагоде месечарке су воће које може да се сади у јесен и проlеће, дају плодове неколико пута током године. Могу се гајити у пластеницима, баштама и саксијама. Уз одговарајићу његу, заливање, ђубрење и редовно уклањање столона, месечарке доносе род током целог lета и јесени.

Шта је потребно за садњу месечарки?

За  садњу месечарки неопходно је првенствено добро припремити земљиште. То подразумева заоравање стајњака, ѕаоравање или фрезање, зависно од типа земљишта и количине влаге, или коришћење сетвоспремача. Унос стајњака заоравањем је неопходан јер се тако обогаћује земљиште хранљивим материјама и његовим сагоревањем повећава се количина хумуса.

Затим је потребно набавити саднице јагода. Могу да се набаве код људи који имају јагоде, код произвођача садница јагода и у пољопривредним апотекама. Цијена саднице мјесечарке креће се од 0,25 ценити по комаду саднице код индивидуалних произвођача, 0,36  центи/ком код узгајивача јагода али те саднице се узгојене на стерилним подлогама те су смањени ризици од појаве бослести, и у пољопривредним апотекама где се цијена креће и до ,0,7/ком зависно од дистрибутера.

Јагода захтева много воде и потребно јој је континуирано заливање. Препорука агронома је да се обезбеди систем наводњавања кап по кап. Такав систем на почетку захтева одређена новчана улагања али се касније отплати кроз добар принос и квалитетан плод те смањеном потребом за физичким радом.

Следећа ставка је да се изабере да ли ће се јагода узгајати на фолији или без фолије

Узгајање без фолије захтева доста окопавања и коришћења малча, најчешће сламе. Ако се не користи малч плодови који имају директан контакт са земљиштем брзо труле и пропадају. Велика је предност коришћења фолије. Фолија штити саднице од избијања корова а плодове од труљења и пропадања.

Како засадити јагоде?

Пре него што се почне са садњом неопходно је адекватно припремити земљиште. На парцели се одреди коју површину желимо засадити. Ту се направи узвишење од земље или гредица која ће одржати јагоде на уздигнутијем нивоу. Током заливања земљиште се спушта и јагоде могу да остану у удубинама ако се не направи гредица.

Када се направи гредица, она се залива постепено наредна 24 сата да би се влага спустила постепено у ниже слојеве. Ако се нагло гредица залије водом то може узроковати њена оштећења те да се земљиште разнесе. Постепеним натапањем остаје облик гредице исти а слојеви се једнако натопе.

Након што се гредица добро натопи, полажу се цријева за наводњавање пре постављања фолије. Полажу се два реда црева тако да саднице долазе са унутраашње стране цријева.

Следећи корак је постављање фолије. Фолија се простире по гредици и цревима. Добро се затегне, бочни и чеони крајеви фолије се загрну земљом да се спреччи подизање.

Када се заврши са постављањем фолије обавља се садња јагода. Јагоде се постављају у већ изрезане рупе на фолији. Ископа се рупа на гредици кроз рупу на фолији и ставља се садница са земљом у којој је била у контејнеру.

Након завршене садње, јагоде је потребно редовно залијевати и уклањати столоне да се снага преусмјери на плод

Извор: https://pssrs.net/uzgoj-jagoda-mjesecarki/

Srodni tekstovi

Оставите коментар