Љут бизнис а зарада слатка

Аутор: draganadpetrovic
433 посета

Узгој љутих (чили) папричица није пуно захтеван, али је специфичан и може бити одличан извор додатних прихода у домаћинству. Потражња постоји, а љубитељи љутог залога су верни купци. Светлана Глигорић Ранитовић из Никинаца се бави узгојем егзотичних љутих папричица пуних шест година.

Трговачке куће набављају љуте папричице из Бразила и Шпаније, а ми имамо и те како услове за њихов узгој. Светлана се бави узгојем љутих папричица како на отвореном пољу, тако и у пластенику, а за то је издвојила око 400 квадрата. У почетку из хобија, да би се временом потпуно заљубила у ову производњу.
– На идеју сам дошла случајно, читајући текстове на интернету. Веома су ме заинтересовале и кренула сам у производњу, која је специфична и морате сами да се сналазите, јер ретко ко хоће да се упушта у нешто непознато, па тако и немате кога да питате за савет. Садите, гледате како биљке реагују, учите и организујете производњу по неким својим правилима – прича нам Светлана.

Илустрација: Светланино слатко од чили папричица је посебан деликатес
Слатко од љутих папричица

Светлана припрема и слатко од љутих папричица, које је посебан деликатес. Како нам је испричала, слатко се припрема стандардно, може да се користи било које воће, с тим да се додају папричице које се сецкају на коцкице и мора да се дода шећер. Колико паприке, толико и шећера, и то се укува. Наравно, важно је укомбиновати укус воћа и укус папричица. Добије се слатко-љути производ јединственог укуса, који даје фантастичну арому месу и сиру.

Светлана своје чили папричице не продаје трговачким ланцима, не зато што не жели, већ зато што они не желе да купују од домаћих произвођача. Каже, да је слала појединим маркетима дописе, али никада није добила одговор. Зато се окренула директно купцима, који су са одушевљењем поздравили долазак егзотичних љутих папричица на тржиште, као и њене производе попут љутих зимница и сосева. Како би била што боље упамћена на тржишту она је свој бренд назвала „Неки то воле љуто“.

– Постоји читава заједница љубитеља љутог залога. Они се довијају како да задовоље своју потребу. У маркетима су производи скупи, ограничен је избор, а питање је и шта све има у тим теглицама поред папричица. Са друге стране, домаћих произвођача љутих папричица је јако мало. Када чују које све ми имамо, па још да код нас могу да купе сосеве, ајваре, љуто слатко, љуту туршију, па чак и млевену љуту паприку од егзотичних врста то је као да су открили пећину са благом – шаљиво нам прича Светлана.
Најздравије намирнице на свету

Важно је истаћи да, капсаицин који даје папричицама љутину садржи посебна лековита својства због којих се љуте папричице сврставају међу најздравијим намирницама света. Магична љутина чили папричица може да уништава бактерије, делује антиупално, спречава бол, подстиче здравље кардиоваскулатног система…

Наша домаћица тренутно има око 70 сорти љутих папричица, међу којима је и царолина реапер – најљућа папричица на свету. Ова папричица је ушла у Гинисову књигу рекорда, а њена просечна љутина је 2,2 милиона сковила. Светлана има и аи чарапиту – најмању папричицу на свету. Како нам је објасила, плод је ситан, попут зрна бибера, жуте је боје и тежак за брање, али је веома укусна чили папричица и није баш пуно љута (садржи око 50.000 сковила).

Ова вредна жена за сетву користи део свог семена, а део купује у иностранству, јер увек нађе нешто ново што пожели да узгаја. За ницање чили папричицама је потребно време и то може да траје и месец дана, па се расађивање у пластенику ради током априла. Да би се успешно узгајале потребно им је доста топлоте и воде, а болест их ретко напада.

Илустрација: Приликом чишћења папричица обавезно носи рукавице а некад и гас маску

Прерада уз велики опрез

Међутим, код бербе и прераде потребан је велики опрез. Сама берба не захтева посебне услове, али је опасно ако вам паприке пукну у руци. Зато је неопходно да се носе рукавице, али и маска.

– Када радим обавезно ставим рукавице, а богами и маску када их отварам и сецкам. Радим напољу и имам посебно посуђе. Верујте ми, и поред свих мера опреза, милион пута сам се до сада „ољутила“. Почну да вас пеку и жаре руке, и преко рукавица. Али, нема везе, бар ми је циркулација одлична – шаљиво ће Светлана.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/svetlana-se-bavi-uzgojom-ovog-povrca-i-ne-krije-da-su-joj-zarada-i-cirkulacija-zato/z7v0dxw

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар