Љубовија: Пољопривредници желе сигурност у производњи

Аутор: Gdjakovic
603 посета

У општини Љубовија активно је око 1800 пољопривредних газдинстава. Ова домаћинства обрађују укупно 13 000 хектара земље. У општинском буџету ове године за пољопривреду је издвојено 12 милиона динара, а близу две стотине домаћинстава искористило је локалне субвенције.

Тридесет трогодишњи Марко Ђукић на свом имању у селу Горња Љубовиђа држи 250 оваца, породичну производњу је наследио и проширио а како сам каже све осигурава, од аутомобила, преко полиса за имовину за газдинство и пекару, па све до пољопривредне производње и животног осигурања чланова домаћинства. Марко Ђукић каже за Агробизнис магазин да су велика улагања и велики је ризик, самим тим треба тај ризик и осигурати јер може једна година да упропасти комплет идућу годину где се може довести до неспособности за даљи наставак производње.

„Треба увек осигурати и треба то рачунати као редован трошак. Моје најбоље искуство је са компанијом Дунав, имао сам редовно штете, увек ми је све било на време исплаћено, нисам никаквих проблема имао. Прошле године сам имао велику штету у овчарству, заразиле су се неком бактеријом, тако је утврђено и Дунав компанија ми је исплатила комплетну штету. Ја поред тога што сам завршио права планирам да останем на селу и да се бавим пољопривредом. Имам двоје деце и поред жене и деце која ми помажу у пословима брат ми даје велику подршку, имамо и доста запослених људи који су пријављени на пољопривреди каже Ђукић.

Компанија Дунав осигурање на територији Подриња и Рађевине покрива четири општине. У Лозници се налази седиште филијале одакле се послује и у Крупњу , Малом Зворнику и Љубовији. Љубовија је пољопривредна општина у којој се становништво претежно бави воћарством и сточарством.

Традицију воћарске производње у својој породици наставили су Мандићи, брачни пар Снежана и Цвијо. Засади малине простиру се на нешто више од једног хектара, купина је заступљена на 40 ари док се воћњаци под шљивом налазе на два и по хектара. Цвијо Мандић истиче и то да већ годинама осигуравају своју производњу у компанији ,,Дунав Осигурање’’, док његова супруга Снежана као носилац газдинства објашњава како ће проширити засаде, уз већ купљену хладњачу која ће свакако олакшати читаву породичну причу три генерације које живе под истим кровом.

„Ја сам носилац пољопривредног газдинства које смо од 2006 године осигурали и бавим се више административним пословима у породици. Имам два сина, један је овде и оженио се и надам се да ће да наследи овај посао и земљиште и да буде на селу. Искористили смо и субвенције од државе, ту смо конкурисали за трактор који смо и добили, увек се распитујемо шта све могу и трудимо се да све то испратимо, да конкуришемо наравно ако нам треба“.

Цвијо Мандић се надовезује и каже: „Наше газдинство је осигурало производњу на два милиона динара код Дунав осигурања. Мене је полиса осигурања коштала само 70 000 динара. То је ипак мали износ колико ја платим на основу два милиона који, да ме не дај боже погодио град више бих морао да дам, тако да сам задовољан, уз премију државе која је учествовала са 4 %. Многи су се већ предомислили ове године да ће догодине да осигурају и малину и купину, то им је сигурица једна и цена је добра“.

Милан Јовановић председник општине Љубовија каже да су и поред тога имали смо ове године и програм калцизације земљишта где је добар део становништва учествовао у том пројекту: „Имамо доста земљишта која су кисела па на тај начин се поправља  пх вредност. Ми смо планирали за 20 % да повећамо укупан буџет за пољопривреду за 2022. годину, Са овим овим програмима и субвенцијама општина Љубовија ће издвојити 14 милиона динара за идућу годину. Гледаћемо да нађемо начин да свим нашим пољопривредним произвођачима олакшамо процес осигураања јер је то једна јако добра ствар. Овде у нашем крају једне године се деси суша, друге град, треће поплава, људи једноставно треба да развију ту свест да је јако битно осигурати своју имовину закчучује први човек локалне самоуправе у Љубовији.

Милан Јовановић (лево), Југослава Смиљковић и Милан Савић

Компанија ,,Дунав осигурање’’ има потписан уговор са Министарством пољопривреде где се у целости плаћа премија за осигурање животиња које су купљене путем кредита, тако да је за кориснике ових кредита осигурање животиња потпуно бесплатно. Путем едукација и радионица на којима се сусрећу представници ,,Дунав осигурања’’,  Министарства и локалне самоуправе са пољопривредницима шири се значај приче о самом осигурању али се и добијају тачне информације о плаћању полиса и учешћу државе и локалне самоуправе.

Милан Савић-директор филијале ,,Дунав осигурање’’ Лозницаобјашњава за Агробизнис магазин да су ове године имали уговорених близу 10 милиона динара премије на територији целе филијале Лозница, док је истовремено исплажена штета у вредности од девет милиона динара. „На територији саме општине Љубовија уговорили смо осигурање у износу од три и по милиона динара, истовремено смо у години која је за нама и сезони смо исплатили 4 милиона и 600 хиљада динара штета, дакле била је негативна разлика у корист штета, нешто преко милион динара. Наравно то је део посла, део производње и на тај начин се просто помаже пољопривредна производња и у овим руралним подручјима“.  Желим да ове радионице подржавамо и даље у било којој форми и у сваком месту где буде потребе за тим и то је најбољи начин да се информишу сами осигураници о предностима осигурања, цени осигурања и др каже Савић о додаје: „ Неки мисле да је сама цена превисока па не помишљају уопште на само осигурање, а уз ове подстицаје које смо навели од стране Министарства пољопривреде и подстицаје локалне самоуправе њихово учешће се сведе на неких од 10 %  до 30 % од укупне цене осигурања“.

И поред тога што је тренд броја осигураника растући, где је на нивоу региона закључено преко две стотине полиса и даље су значајне радионице које на терену организује компанија ,,Дунав осигурање’’, у сарадњи са Агропресом. Овакве посете пољопривредницима представљају прилику да се они упознају са значајем самог осигурања, да добију праве информације и одговоре на евентуалне дилеме које имају али и да им се укаже на све предности заштите њихових фабрика под небом.

Srodni tekstovi

Оставите коментар