Јесењи радови у воћњаку и припрема за зимско мировање

Аутор: draganadpetrovic
432 посета

У воћњацима јесењи радови се обављају у циљу припреме биљака за зимско мировање. Од заштите засада после бербе, ђубрења…Након завршетка бербе воћарских култура, неопходно је извршити одређене радове како би се засад, па и сама биљка, што боље спремили за зимско мировање. То подразумева спровођење различитих мера: хемијска заштита биља, тровање мишева, употреба биљних хормона, третирање корова и ђубрење засада.

Како би се потенцијал биљних болести смањио, а самим тим лакше спроводила заштита биља у наредној производној сезони, изузетно је важно применити мере хемијске заштите засада после бербе. У ову сврху, потребно је користити фунгициде са широким спректром деловања.

Како се завршава жетва ратарских култура глодари-штеточине, у потрази за храном, прелазе у воћњаке. Својом исхраном оштећују коренов систем па се биљка осуши у целости. Ове штеточине могу да изазову пропадање засада и до 70%. У циљу сузбиљања штеточина глодара потребно је обратити пажњу на активне рупе и правовремено реаговати различитим хемијским мерама борбе.

 

Илустрација: После бербе потребно је припремити воћке за зимско мировање

Јесењи радови и спречавање ретровегетације

Период након бербе подразумева ток вегетације у коме биљка пролази кроз различите физиолошке процесе који подстичу опадање лисне масе и заустављање вегетативног пораста. У интензивним засадима, честом употребом биљних хормона и велике количине азотних ђубрива, често се дешава појава ретровегетације, тј. формирање нове вегетације када није време. У циљу спречавања овакве појаве, важно је користити ђубрива која немају азот који подстиче вегетацију, као и употреба биљних хормона који заустављају формирање нове вегетативе масе.

Ђубрење засада у овој фази се своди на употребу ђубрива која имају улогу у стварању хранљивих резерви које ће биљка користити на самом почетку наредне вегетативне сезове.

Како би простор око биљке био чист од корова на почетку наредне производне сезоне, са циљем одржавања естетике воћњака и избегавања компетитивног односа између гајене биљке и корова, потребно је извршити хербицидни третман хербицидима широког спектра деловања.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3841208/kako-pripremiti-vocnjak-za-zimsko-mirovanje

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар