Јесења заштита озимних житарица: Димњача опасна за пшеницу

Аутор: draganadpetrovic
374 посета

Приликом сетве озимних житарица неопходно је користити чисто семе али и заштити усев од корова. Озиме житарице су највише угрожене у јесен од корова који ничу при ниским температурама док је усев још слабо развијен.
Заштита озминих житарица од корова, који су узрочници болести и станиште штеточина, је процес који се одвија током целе године. Правовремена заштита побољшава квалитет и принос, па је од изузетне важности са заштитом почети на време. Поједини једногодишњи травни и широколисни корови ничу истовремено са озимим житарицама па је због тога пожељно њихово рано сузбијање зато што су озимне житарице најосетљивије у периоду бусања.

Димњача коров у озимној пшеници
Један од најзаступљенијих корова који се појављују у озминој пшеници код нас је и димњача (лат. Fumaria officinalis). У питању је једногодишња зељаста биљка из породице макова. Име је добила по латинској речи fumus што значи дим зато што њени сокови терају сузе на очи попут дима. Димњача је врло отпорна биљка чије семе клијавост задржава више десетина година а расте практично свуда по ораницама најчешће у пшеници, баштама, ливадама поред путева. Најбоље успева на сунцу мада се може наћи у сеновитим деловима парцеле. Има добро разгранат корен и кад се нађе у озмној пшеници краде влагу и хранљиве материје од усева који споро напредује и закржља. Димњача има танко, шупље и добро разгранато стабло висине до 40 цм које је најчешће полегло по тлу ређе је усправно. Листови су наизменични сиво зелене боје при дну стабљике су на петељкама а горњи су седећи. Сви листови су перасто назубљени подељени на режњеве. Цветови су ружичасте или црвене боје на врху огранка сакупљени су у гроздасти цват. Димњача цвета од маја до септембра а сваки цвет на врху има тамну пегу. Нема мирис али има изузетно горак укус па овај коров стока избегава уколико се нађе на ливади приликом испаше домаћих животиња.

Илустрација: Стока избегава овај коров приликом испаше на ливади због изузетно горког укуса

Плод је мала чаура која у себи садржи врло ситне семенке које се лако разносе путем ветра и животиња. Само једна биљка у стању је да произведе између 300 и 1.600 семенки које клијају и по хладном јесењем времену. Како је семе заштићено омотачем може да преживи и мразеве у плитком слоју земље и да клија у пролеће кад се стекну повољни услови за развој нове биљке. Да би се спречило размножавање овог корова стручњаци саветују обавезну јесењу заштиту озимних житарица и то у фази ницања корова кад има тек два до три листа. Препорука је и да се њива, као део припреме за пролећну сетву, дубље узоре у јесен а бразде оставе отворене. Корист је двострука: земља ће током зиме добити довољно влаге од снега и кише. Осим тога дубоким јесењим орањем се избацују на површину семенке корова па већина неће преживети јаке зимске мразеве чиме ће се спречити појава корова у пролећним усевима.
Кад је у питању јесење сузбијање овог корова оно се може обавити хербицидима који се примењују после сетве а пре ницања, као и оним који се примењују након ницања житарица од фазе развијена два листа па све до краја бокорења. Приликом третирања треба водити рачуна да температура у наредна три дана након прскања не падне испод – 3 степена. Код већине јесењих корова у озмним житима па и кад је у питању димњача највероватније ће бити потребно и додатно пролећно третирање хербицидима. О избору и количини препарата потребног за уништавање овог корова неопходно је посаветовати се са стручњацима за заштиту биља који ће најбоље одредити начин третирања озимне пшенице.

Илустрација: Никако не узимати препарате од ове биљке на своју руку
Лековита својства
Колико год димњача била досадна и опасна за ратарске културе посебно за пшеницу, овај коров има и своје добре стране. Последњих година научници се све интензивније баве проучавањем лековитих својстава ове биљке која се већ вековима користи у народној медицини за бројне болести. Према досадашњим подацима препарати од димњаче повољно делује на глатку мускулатуру дигестивног тракта, на уринарне и жучне путеве као и код лошег задаха из уста. Француски научници установили су да има позитиван ефекат на болести срца. Међутим, треба бити опрезан и никако не узимати препарате од димњаче на своју руку зато што алкалоиди из ове биљке могу да утичу на смањење али и на увећање крвног притиска.
У народној медицини користи се за лечење жутице, хемороида, осипа на кожи и бубуљица као и средство за избацивање вишка воде из организма.

Srodni tekstovi

Оставите коментар