Једна од најтежих сезона за произвођаче јабука

Аутор: draganadpetrovic
302 посета

Повећање трошкова и недостатак радника из Украјине ометали су протеклу бербу тако да је за европске произвођаче јабука ово једна од најтежих сезона у последњих неколико година.

Председник Светске асоцијације произвођача јабука и крушака (ВАПА) Доминик Вознијак рекао је да су такве околности биле изазовне за воћаре и извознике у његовој родној земљи – Пољској.
–Потешкоће са којима су произвођачи морали да се суоче последњих месеци сличне су проблемима који су утицали и на друге европске земље, као што су раст трошкова логистике, енергије и ђубрива– прокоментарисао је он.

 

Илустрација: Пољаци су највећи произвођач јабука у ЕУ

Берба је у Пољској била добра, али ова година остаће упамћена по многим околностима. Иако су пољски узгајивачи јабука овога пута успели да избегну штету од града, озбиљан недостатак радника на почетку сезоне, у септембру, значио је да нису могли да уберу сав плод из воћњака.

„Многи сезонски радници у Пољској су заправо Украјинци који због рата нису могли да учествују у берби – објаснио је Вознијак, који је и потпредседник пољске задруге Рајпол. Поред овога, додао је, многи воћари су одлучили да испоруче јабуке директно на прераду чак и по нижој откупној цени, уместо да сносе трошкове складиштења у хладњачама наредних неколико месеци, објавио је „Фрутнет”.
Укупан род јабуке у Европској унији процењен је на 12,2 милиона тона, према подацима ВАПА. Пољска ће произвести највише, са родом од 4,75 милиона тона (што је више него у прошлој сезони) а следе Италија и Француска са 2,05 милиона тона, односно 1,39 милиона тона.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/529507/Jedna-od-najtezih-sezona-za-proizvodace-jabuka

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар