Јагоде нашле свога купца, слатке и укусне из Шумадије

Аутор: Gdjakovic
430 посета

СТОЈНИК –  Воћари Горан Ђаковић и Немања Поповић удружили су се пре три године и заједно су у селу Стојник код Аранђеловца отпочели савремену производњу јагода на скоро хектар и по земљишта. Иако су обојица из Ваљева и из различитих професија,  у Аранђеловцу су успели да својим радом и трудом подигну савремени засад јагода које успешно продају на домаћем тржишту.

Сезона производње јагода успешно се приводи крају, ране сорте су одавно стигле па је на имању Горана Ђаковића и Немање Поповића берба увелико у току.

На скоро хектар и по двојица пријатеља успешно гаје четири сорте. Купци кажу да су коначно јели слатке и укусне јагоде.јагоде, производња, стојник, Извор: РТВ (Ана Ребић)

„Ми смо желели да видимо како ће се у економском смислу и биолошком смислу показати јагоде и изгледа да смо били у праву да је требало да је оставимо три године, најмање смо имали улагања до сада а практично је принос прешао, седам осам тона а прећи ће и 10 имајући у виду да имамо још два три брања до краја бербе. Ако имате у виду да је просечна цена јагоде 150 динара лако може да се израчуна колико је ту зараде, колико ту одлази на дневнице раднике“, каже воћар Горан Ђаковић, из села Стојник, код Аранђеловца.

„Јагоде су ове године задовољавајуће што се тиче и цене и рода и бербе ми смо задовољни. Продали смо све од уста до уста а највише у Аранђеловцу и Ваљеву. Кишна је година и то је био једини проблем што се тиче свега, и воћа и поврћа, мислим да је најбитније да сви осигуравамо то чиме се бавимо тако да будемо што безбеднији“, каже воћар Немања Поповић, из села Стојник, код Аранђеловца.

Немања је ветеринарски техничар, док је Горан инжењер пољопривреде иако се годинама успешно бави и новинарством, а сада ради и као саветник у кабинету министра пољопривреде.

Како кажу сви послови могу да се постигну добром организацијом.

„Оно што ми је драго јесте да смо сву производњу уклопили са амбијентом где живимо, а да је главна карактеристика наше јагоде та да је слатка, да се наша јагода не умаче у шећер и сматрам да би то била увреда за нас као произвођача јер су довољно слатке и без шећера. Све жене које видите код нас су наше комшинице и ми помажемо нашим комшијама, а они помажу нама и мислим да је то формула која је и некада доносила бољитак у овој држави тако да не видим разлог да то не буде тако и данас“, наводи Ђаковић.

„Када је заштита у питању ми све радимо минимално, без икаквих пестицида, наравно ту је прскање против трулежи што је неопходно ако је нарочито кишна година али је све углавном минимално и мислим да је то још већи успех за произвођача ако успе да што мање пестицида користи а да јагоде буду што лепше“, додаје Поповић.

Иако се сезона јагода приводи крају послови око саме производње и око одржавања засада трају током целе године.

Најбитније је у производњи јагода набавити добре саднице, одржавати засад, али и обезбедити довољно воде и прихране како би и наредне године стигао сладак род.

Srodni tekstovi

Оставите коментар