Приликом ђубрења воћњака треба узети у обзир да ли сте тек засадили младице или већ имате формирани засад.
Правило је да од четврте године од садње па на даље, ђубрива растурамо по целој површини засада. Од те године треба прекинути и гајење подкултура јер међусобна конкуренција у коришћењу воде и хранљивих материја штети воћкама.
У засаду јабуке рецимо током новембра и децембра треба растурити 500 – 800 кг минералног ђубрива НПК 15:15:15 а за прихрањивање током фебруара треба применити неко од азотних ђубрива КАН -а у количини од 250 – 400 кг/ха амонијум сулфата од 300 – 400 кг/ха или урее од 170 – 250 кг/ха
Илустрација: У фебруару се јабуке прихрањују азотним ђубривом
Коштичаве воћне врсте ( шљива, бресква, кајсија, нектарина ) у јесен ђубрити са 350 – 600 кг/ха НПК 15:15:15 а крајем фебруара и почетком марта ђубритим КАН-ом 150 – 200 кг/ха или уреом 90-150 кг/ха.
Бресква, кајсија и трешња траже мало другачије количине па се препоручује ђубрење у нешто другачијим количинама : НПК 15:15:15: 450-700 кг/ха, КАН за прихрањивање 150-250 кг/ха али уместо КАН-а у алкалним земљиштима би требало користити амонијум сулфат у истим количинама а на благо кислеим земљиштима уреу у количини 100 – 150 кг/ха.
Јагодасте воћне врсте ( јагода, купина, малина…)
Јагода: ратсурити 30 – 50 тона добро згорелог стајњака и 600 – 800 кг/ха једног од наведених комплексних ђубрива.
Илустрација: Потребно је ђубрити и засаде ораха
Језграсто воће ( орах, лешник, бадем )
У годинама растуће родности требало би растурити 300 -400 кг/ха једног од комплексних ђубрива уз додатак 100 – 150 кг/ха КАН-а или 60 -90 кг/ха урее. За све воћне врсте , након растурања стајњакам или минералних ђубрива, обавезно је плитко орање на дибини до 12 цм како би се све унело у зону кореновог система воћака. Овом мером се уједно заоравају и корови који су никли крајем лета и у јесен уколико је време било топло и влажно.
Извор: https://pupoljak.rs/2023/02/23/dubrenje-vocnih-zasada/