Огласи пуни, траже се ова гљива: Цена 100 евра по килограму

Аутор: draganadpetrovic
849 посета

ПЛАНИНЕ и шумарци у Србији пуни су печурака, бере се и вргањ и лисичарка и популарни тартуфи, али има доста и смрчака.
Поред тога што је једна од најукуснијих гљива на овом поднебљу, смрчак је изузетно здрав, те га с правом називају даром природе. Садржи висок ниво антиоксиданата, богат је влакнима, побољшава рад јетре, а благотворно делује и на кардиоваскуларни систем.

Ова гљива расте од априла до јуна у ниској трави и проређеним шумама, али сушена може да се купи у добро опремљеним маркетима. Цена му је чак пет пута већа од вргања, па се за килограм сувог смрчка даје и више од 100 евра. То је скупоцена печурка, па у Европи кошта и дупло скупље. Огласи за откуп су пуни, а познаваоци прилика кажу да је зарада добра.

Редовни берачи кажу да је проблем што цена сировог смрчка није толико висока, па већином сви суше ову печурку. На крају, треба више од 10 килограма сировог да бисте добили килограм сувог смрчка, а њега у шуми није баш лако наћи.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1110783/ove-biljke-mozete-zaradite-100-kilogramu-oglasi-otkup-puni-sad-vreme-berbe-foto

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi