Изненадићете се кад чујете која је најважнија агро инвестиција у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
394 посета

Агрошумарство, које су познавали и практиковали наши преци, недавно је од стране Уједињених нација препознато као најважнија пољопривредна иновација у ЕУ у 21. веку. Агрошумарски системи подразумевају спој пољопривреде и шумарства, то јест планиран и наменски узгој вишегодишњих биљака попут дрвећа и грмља на пољопривредним површинама. Ови системи већ заузимају преко милијарду хектара земљишта на глобалном нивоу.

Агрошумартсво је систем у којем се шуме комбинују са ратарским културама и земљиштем које се користи за испашу стоке. Дакле, дрвеће и усеви могу да расту на истом комаду земље или се, ако је о сточарству реч, на истим површинама стока пушта на испашу и узгаја шумско растиње.

У Пољској је, како пише Euronews, овај тренд већ приметан, и полако се шири међу пољопривредницима у тој земљи.

– Ради се о ограничавању или супротстављању климатским променама и изградњи отпорности пољопривреде на климатске промене – рекао је стручњак за агрошумарство Марцин Војцик.

– Реч је о апсорпцији гасова стаклене баште, о заштити воде. Садњом дрвећа смањујемо утицај ветра, штитимо земљиште од прекомерне сунчеве светлости, градимо биодиверзитет. Ове водене ресурсе штитимо тако да вода боље продире у земљиште.

Илустрација: Овај тренд већ је приметан у Пољској

Верује се да ће жртвовање пољопривредног простора за повећање плантажа дрвећа смањити производњу на фармама. Али стручњаци и поједини фармери кажу да не мора бити тако. Пољопривредник Андрзеј Мајерски комбинује сточарство са воћњаком.

– Пре свега, краве имају боље услове за живот, током топле и летње сезоне имају сенку – рекао је он.

– У воћњаку трава боље успева, а краве су еколошке косачице за воћњак. Не морамо да косимо, нема траве после кошења, а обезбеђују и ђубриво. Тако да све функционише заједно, да краве производе ђубриво, да се хране у воћњаку, јабука има боље услове, а ми имамо додатне приходе.

Представници Државних шума Пољске такође подржавају иницијативу за агрошумарство, нудећи помоћ онима који су заинтересовани да учествују у шеми подршке.

– Понудом стабала онима који ће кренути ка агрошумарству, желимо да промовишемо аутохтоно дрвеће – рекао је службеник за штампу Државних шума Рафал Зубковицз.

Агрошумарски системи могу дати врло значајан допринос климатском прилагођавању за одрживу пољопривреду. Између осталог, то доводи до мањег испаравања, а задржана вода могла би бити доступна биљкама за раст и веће приносе.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3906480/najvaznija-poljoprivredna-inovacija-u-eu-u-21-veku-agrosumarstvo

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар