Штеточина у њивама има и пре очекиваног времена

Аутор: Gdjakovic
271 посета

ПАНЧЕВО – Прва прихрана пшенице која је јесенас у Јужном Банату засејана на већој површини него ранијих година је при крају. Пшеница и јечам у добром су стању, али ратарима који су засејали уљану репицу проблем представљају штеточине које су се појавиле раније него што је уобичајено.

На подручју Панчева, Ковачице, Опова и Алибунара под пшеницом је 28.500 хектара – 5.000 више него претходне године.

Иако би у зимском периоду пшеница требало да буде у фази мировања због неуобичајено топлог времена вегетација није прекинута.

Током јесени услед падавина дошло је до испирања нитратног азота и у површинском слоју земљишта има га мање него што је уобичајено. На то би требало обратити пажњу током прихране, кажу у “Институту Тамиш”.

„Према анализама стања нитратног азота у земљишту наше препоруке су да то буде до 60 кг чистог азота, тј. око 175 кг амонијум нитрата по хектару у првом прихрањивању. У другој половини марта од 15-ог почиње се са другом прихраном, исто око 175 килограма амонијум нитрата“, рекао је каже Јан Бабка, инжењер ратарства у Институту Тамиш.

Ратари који су засејали уљану репицу неуобичајено рано суочавају се са појавом штеточина.

Кукуруз ће поново бити главни

„Прво треба прегледати парцеле, да ли има репичине пипе и у којој мери. Ако се од 5 прегледаних биљака на једној нађе репичина пипа то је критичан праг штетности и ако има толико или више од тога треба приступити третманима са регистрованим инсектицидима“, додао је Бабка.

Падавине и благо смањење температуре погодују биљкама јер одлажу пуно кретање вегетације за периоде са вишим температурама, а залихе влаге у земљишту тренутно су око 150 литара по метру квадратном што је сасвим довољно за ово доба године.

Извор:

https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/stetocine-napadaju-uljanu-repicu-pojavile-se-ranije-nego-sto-je-uobicajeno_1423111.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар