Шта је резидба корена, како и зашто се спроводи?

Аутор: draganadpetrovic
240 посета

Зимска резидба крошње код воћака код нас је један од основних помотехничких захвата којом се регулише родност. Међутим, код неких врста и сорти, уз наведену зимску резидбу крошње, све чешће се примењује и резидба корена.Наиме, резидбом корена директно утичемо на смањење коренове масе код бујних стабала и успостављамо равнотежу раста надземног и подземног дела воћке. Утичемо на смањење бујности воћке, повећавање родности, а самим тиме и на повећавање масе плода.

Код спроведене резидбе подземног дела (корена), долази до слабијег раста надземног дела, што као крајњи резултат може довести до веће родности и слабије бујности. Слабија бујност резултира мањим бројем листова и слабијом исхрањености корена, па се постиже ефекат „мало стабло“, уреднија родност.

Осим наведеног резидба корена даје и следеће резултате:

  • утиче на смањивање алтернативне родности, као и на диференцијацију цветних пупољака – наиме, резидбом
  • корена могуће је поништити негативан утицај плодова, на диференцијацију цветних пупољака и остварити редовитију родност
  • доприноси стабилнијем и бољем приносу
  •  омогућава интензиван раст влакнастог корења – адсорпција Fe и Zn у самим плодовима није у директној вези само са дужином корена, него и са волуменом ситних жилица корења
  •  омогућава лакше усвајање минералних материја и макро и микро елемената (N, P, K, Ca, Cu, Mn, Zn, Mg), који су неопходни за раст и развој биљке (плода)

Осим напред наведеног, резидбом корена повећава се активност биљних хормона, који поспешује транспорт калцијума и тиме неутралишу негативан утицај других хормона који ометају транспорт калцијума у плоду.

Илустрација: Осим резидбе крошње може се применити и резидба корена у воћњаку

Корен воћака можемо резати са једне или са обе стране воћке на удаљености од 20 – 50 цм. Ако спроводимо резидбу само једне стране, тада режемо на мањој удаљености, а ако је спроводимо са обе стране, тада режемо на већој удаљености од дебла воћке. Временски, резидбу корена можемо спроводити током целе године. Међутим највећи утицај на смањење бујности постиже се резидбом у пролеће пре почетка отварања пупољака.

Ако резидбу корена спроводимо пре отварања пупољака смањује се величина плода, што може имати предност код сорти великог плода и изразите бујности. У зависности од тога шта желимо постићи, одређујемо и време резидбе корена.

Резултат резидбе корена зависи од:

  • бујности воћке
  • алтернацији
  • типу земљишта и односима у земљишту
  • годишњем распореду падавина, односно могућности наводњавања

За обављање резидбе корена користи се оштри нож причвршћен на радни орган трактора. Нож може бити раван или закривљен Резидбу корена, као и надземног дела, требало би обављати стручно и у право време, јер се показала делотворном за смањење вегетативног раста, али је забележено и негативно дејство на масу плода и сам принос. Наиме, резидба корена не даје једнаке резултате у свим годинама. У принципу, резидбу корена добро је спровести у годинама ниже родности.

Неправилно спроведена резидба корена (спроведена у погрешно време или прејако) може имати за последицу превелико смањење волумена корена, а тиме и превише смањен раст, велики удео мањих плодова, а може проузроковати и јаку мрежавост плодова. У сушним годинама могућ је и стрес од суше. У сваком случају потребна је консултација стручњака и опрез да не би дошло до нежељених ефеката.

дипл. инж. Дејан Тонић, ПССС Прокупље

Извор: https://www.agrotv.net/rezidba-korena-vocaka/

Srodni tekstovi

Оставите коментар