Шабачки повртари очајни због цене парадајза на велико

Аутор: draganadpetrovic
285 посета

Килограм парадајза у шабачком крају, у малопродаји кошта око 150 динара, а на велико код пољопривредника, цена је неколико пута нижа него пре седам дана. Према речима повратара из шабачког краја, парадајз немају коме продати ни за 20 динара по килограму.Готово сваки повртар из Горње Врањске код Шапца, некада је гајио парадајз, а сада се произвођачи у селу могу избројати на прсте једне руке.
Млади пољопривредник Душан Гајић парадајз производи у пластеницима, на површини од 50 ари. До сада је убрао око 10 тона рода.

„Пре седам дана смо имали много боље услове и продају, међутим сад је парадајз дошао до јако лоше цене, то је оно што нам не одоговара“, каже Душан Гајић, пољопривредник из Горње Врањске.

На питање која би цена одговарала, Гајић каже да би то било од 70 до 80 динара.

„Цена прошле недеље је била око 120 динара, сад је дошла на 20 динара, 80 динара је цена која је била и 2010. године, али су многе ствари биле јефтиније, као што је гориво, као што је амбалажа. Ове године амбалажа је 80 динара, а ми парадајз продајемо, 120 динара за холандезу“, каже Гајић.

Илустрација: Парадајз обран и спреман за транспорт

Парадајз спакован у гајбице, купце чека у хладњачи. Произвођачи кажу да домаћа производња не подмирује потребе тржишта, али да је проблем неконтролисан увоз. Негодују и због велике разлике у цени од пластеника до тезге.

Душан Гајић, пољопривредник каже да парадајз тренутно нема коме да прода.

„Пре седам дана смо имали велику навалу за парадајз, данас купаца немамо“, каже он.

Према његовим речима високе температуре сигурно да утичу на род. „Ова година је била и донекле добра за производњу парадајза, међутим, на 37 степени спољне температуре, не може ништа да расте како треба“, напоменуо је Гајић.

Захтевну производњу са све већим улагањима, додатно отежава и скупа радна снага, која се све теже проналази.

„Цене повртарских производа су минимализоване, некад долази до такве хиперпродукције, да се не могу продати, да ли је народ осиромашио, да ли је увоз неких артикала погоршао слику на нашем тржишту, углавном, често се срећемо са ситуацијама да производња парадајза буде покривена неким увозним количинама које обезвреде наш парадајз, људи изгубе вољу за даљи рад, млађе генерације не виде себе у повртарској производњи“, каже Јован Сушић из ПССС Шабац.

Илустрација: Пуне биљке рода

Биљке су пуне роде. На једној у Горњој Врањској уберу око четири килограма. Парадајз ће, кажу брати још месец дана. Надају се стабилизацији тржишта, и заради, због које су у пластеницима од пролетос.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4914945/paradajz-sabac-povrtari-cena-rod.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар