Чудо од биљке: Тера инсекте, освежава мирисом дом а лако се гаји

Аутор: draganadpetrovic
798 посета

Лаванда је добро позната биљка у народној медицини, а њено етерично уље јаког мириса можете да употребите за разне сврхе у дому.Може да се гаји у башти али и у саксији. Размножава се уз помоћ резнице или из семена. Воли добро дренирано, песковито земљиште и ако одлучите да започнете гајење своје лаванде у саксији, важно је да знате да лаванда не воли много воде и због тога морате одабрати саксију коју ће обезбедити добру дренажу за одвод вишка воде.

За земљиште одаберите мешавину земље и песка са додатаком споро растапајућег ђубрива.Идеално земљиште за биљку као што је лаванда је алкално (PhХ вредности 7 и више), и често садржи магнезијум, калцијум или натријум.Једноставан трик за контролу Ph вредности земљишта јесте да након садње исцедите једну кашику сока од лимете, што ће помоћи да се повећа киселост земљишта. Поставите саксију са лавандом негде где ћете јој омогућити да добија дневну светлост (најмање 8 сати дневно) и повремено је заливајте. Дозволите земљишту да се осуши између два заливања.

Илустрација: Лаванда има бројне примене како у дому тако и у медицинске сврхе

А, ево како све можете употребити лаванду у вашем дому:

  • Тера мољце
    Осушена лаванда је најбоља заштита од мољаца, па у орману увек држите берем једну врећицу са осушеном лавандом. Осим што ће отерати мољце гардероба ће имати божанствен мирис.
  • Освежава простор

Средства за прање подова, али и других површина у кући, често знају да буду опорог мириса и агресивна, зато је за освежавање просторије и подова најбоље ставити неколико капи уља лаванде у воду и том течношћу пребрисати површине.

  • Антисептик
    Лаванда је одличан антисептик па нанесите кап – две етеричног уља ове биљке на место убода инсекта или упале а свраб или бол ће одмах нестати.
  • Инхалација лавандом
    У народној медици лаванда се препоручује за инхалацију код респираторних инфекција и као природно средство за отпушавање носа. Довољно је неколико капи етеричног уља сипати у воду која кључа и тиме се инхалирати. Ипак, препорука је да се пре тога ипак консултујете са лекаром како не бисте додатно погоршали проблеме које имате.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар