Црни парадајз истог укуса као црвени, а да ли је здравији?

Аутор: draganadpetrovic
329 посета

Међу педесетак сорти парадајза које се узгајају у Србији, однедавно је и црни парадајз. Готово га је немогуће наћи на пијацама и у маркетима, јер га пољопривредници саде углавном за сопствене потребе.Црвени, розе, жути, али и црни. Баш такав парадајз већ пет година узгајају Ћатићи у Маслошеву. Семе су добили од рођаке, која га је донела из Северне Македоније. Црни парадајз изазвао је пажњу комшија, па Ћатићи несебично деле семе.
„Исто као овај обичан парадајз се гаји. Посади се, расади се у чашице и после се посади у башту и кад сазри буде црвене, а овако је црн. Скроз не поцрвени, остане му – пола је црвен, пола дође црн“, објашњава Слађана Ћатић.

Илустрација: Црни парадајз има исти укус као и црвени само је богатији једињењем антоцијан

А када се пресече, исти је као обичан парадајз, само мањи. И укус му је исти.

„Служи за ове декорације по свадбама, по весељима и сви који га узгајају већином га узгајају за сопствене потребе“, додаје Слађана.
Због чега је парадајз црн? Одговор на то питање, кажу агрономи, лежи у антоцијану.

„То је биљни пигмент кога има у воћу и поврћу које је тако плавичасте, црне боје. Укрштањем, црвеног, класичног парадајза и љубичастог парадајза, антоцијан је у црном парадајзу заступљен. Добар је за лечење и превенцију многих болести, дијабетеса, добар је за дијете, за мршављење и благотовран је за здравље човека свакако“, наводи Лазар Митровић, агроном.

Вероватно да црни неће постићи славу најзаступљенијих сорти парадајза у Србији, као што су „анђелина”, „воловско срце”, „јабучар”.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5249427/crni-paradajz.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар