Црна Трава идеална за боровницу

Аутор: draganadpetrovic
417 посета

Са надморском висином од око 1.000 метара подручје Црне Траве и Власине идеално је за боровницу. Овде ниче и све више приватних плантажа тог воћа. Зато се организују и Дани боровнице.Подела бесплатних садница била је подстрек да се Далиборка Ристић из Власотинца упусти у непознато. На дедовини у селу Дарковцу подигла је пре десетак година плантажу боровнице.
Површину од пола хектара није повећавала, улагала је у савременију производњи и у посао укључила целу породицу. За који дан креће берба. Биће пуне руке посла за три генерације.

„Што се тиче рода година је одлична, а што се тиче цене видећемо јер још није кренуо откуп, берба још није кренула“, каже Далиборка Ристић, власница плантаже боровница у Дарковцу.

Илустрација: Одличан род ове године

На 1.200 метара црнотравско село Дарковце постало је произвођачки центар. Нанизало се двадесетак засада боровнице. Паметно је општина Црна Трава искористила идеалне географске услове поделом 14.000 садница.

Веселин Јовашевић из одељења за пољопривреду општине Црна Трава каже да су 2013. биле две плантаже, сада има 30 интензивних засада на самој територији од 312 квадратних километара.

„Само ћу напоменути да се киселост земљишта креће од 4,5 до 5 и управо је то она киселост коју боровница захтева и на којим подручјима даје најбоље резултате“, објашњава Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Илустрација: Грмови дивље боровнице на сваком кораку

Издашне су падине Плане и Чемерника. Грмови дивље боровнице на сваком кораку. Стигла је за бербу. Марија је нажалост једна од ретких која то ради ручно.

„Ове шумске боровнице за разлику од питомих су ситније за брање, јаче су на боји и само треба више времена за бербу“, каже Марија Стојановић из Власотинца.

Боровница постаје нови заштититни знак Црне Траве.

„Циљ је промовисање малих пољопривредних газдинстава која се баве прерадом и производњом боровница“, каже Биљана Бабић, директорка Туристичке организације Црне Траве.

Раскошни су у овом крају дарови природе. Дивљег воћа и трава у изобиљу. Пољопривредно газдинство Савић то богатство већ користи.

Оливера Савић из Млачишта код Црне Траве каже да произовде и произовде од биља, сирупе.

И то би могао да буде смер за привредни развој ове општине. Са несагледивим потенцијалима, за туристички, потребна је подршка државе. Да се о Црној Трави не говори само као о пустој и старој већ о новој дестинацији у којој се тражи кревет више.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4899009/borovnice-crna-trava.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар